Diego Pérez de los Cobos s'ha desmarcat avui de cap responsabilitat en el dispositiu de l'1-O i ha carregat de valent contra el major Josep Lluís Trapero.

Tot i que era el coordinador i estava per sobre els comandaments del CNP, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra, avui ha arribat a dir que ell només coordinava, però que no prenia decisions sobre els cossos policials i menys sobre el de Mossos d'Esquadra. De fet ha exposat que els responsables eren els Mossos i que la resta de cossos estaven per donar suport si ho requerien.

"Jo no vaig donar cap ordre a ningú. No tenia capacitat per impartir ordres a cap dels tres cossos", ha dit quan li ha preguntat el fiscal Miguel Ángel Carballo

 

 

Mai vaig tenir cap autoritat ni control cap als Mossos, ni als cossos i forces de seguretat de l'estat

No ha trigat ni mitja hora Diego Pérez de los Cobos a treure's tota la responsabilitat de sobre i a donar una imatge del major Josep Lluís Trapero despectiva cap a ell. "L'actitud del major Trapero en cap cas va ser d'ajuda per a res", ha dit. De fet ha concretat que el major va mostrar "desdeny i menyspreu" cap a la seva designació.

Pérez de los Cobos ha tret tota la artilleria contra el major Josep Lluís Trapero i ho ha fet sentse pietat: "Si hagués exercit el comandament únic sobre els dispostius, la primera decisió huria estat apartar el major Trapero, que estava posant bastons a les rodes". Però Diego Pérez de los Cobos ha assegurat que ell "no tenia facultats de comandament i no tenia cap competència per incidir sobre un pla d'actuació dels Mossos i que ells i només ells van decidir".

 

 

El tinent coronel ha explicat amb detall les reaccions de Trapero en les reunions. Amb frases com "Jo no permeto que aquest senyor em doni ordres", De los Cobos ha volgut donar la imatge de rebel del major dels Mossos. El que va ser el coordinador de l'1-O ha explicat totes les reunions amb la Fiscalia i les que es van fer a la Delegació del Govern on Trapero no va assistir, sinó que el va substituir Ferran López, com a mostra de manca de col·laboració del major.

Segons Diego Pérez de los Cobos, Trapero va fer una "defensa a ultrança de les seves competències i entenien que era una ofensa que a mi se'm pogués atribuir cap funció d'autoritat sobre els Mossos".

Puigdemont va dir que ell podia definir els criteris policials, és com si el piròman definís les actuacions del bomber i de com extingir l'incendi

Sobre el dispositiu que preparaven per als Mossos, De los Cobos ha dit que era un "pla molt més orientat a cobrir un esdeveniment legal, unes eleccions, que a impedir una activitat il·legal com un referèndum", i ha remarcat que ell no va donar cap ordre a ningú.

"No és un pla dirigit per impedir una activitat il·legal, és un pla per evitar problemes d'ordre públic", ha expicat Diego Pérez de los Cobos negant que ell donés el vistiplau al dispositiu dels binomis. 

 

 

Durant tota la primera part de la declaració el tinent coronel s'ha esmerçat a deixar clar que ell no manava ni tenia competències per donar ordres als cossos i, per tant, s'ha desentès de les càrregues policials del CNP i la Guàrdia Civil.

L'enganxada amb Trapero

La tarda del 20 de setembre, el fiscal en cap de Catalunya va trucar a Diego Pérez de los Cobos, que fa que aquest es desplaci a Barcelona, on se li comunica que "veient els esdeveniments" cal que es faci càrrec de la coordinació del dispositiu de seguretat. Diego Pérez de los Cobos proposa al fiscal parlar amb el major Josep Lluís Trapero per alertar-lo que serà ell el coordinador abans de la reunió del dia 21.

"El poso en antecedents, li trasllado que tenien una situació difícil que havien d'abordar entre tots, em talla i em diu: 'Jo no he vingut a reunir-me amb tu, jo he vingut a una reunió amb el fiscal superior'", explica el tinent coronel per il·lustrar com Trapero no està d'acord amb aquesta decisió, que "no li sembla idònia, li sembla una ingerència en la competència dels Mossos". De Los Cobos alerta a Trapero que el fiscal està al cas d'aquesta reunió prèvia, però segons ha explicat Diego Pérez de los Cobos en el judici, el major "es va aixecar i se'n va anar".