El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una visita institucional a la Catalunya Nord aquest dijous, aprofitant que divendres serà a Tolosa per assistir a l'acte on assumirà la presidència de l'Euroregió Pirineus Mediterrània. El viatge ha començat al matí a la Casa Macià de Prats de Molló, amb la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret; i el director de l'associació, el conseller exiliat Lluís Puig. També coneguda com a Vil·la Denise, la casa va ser llogada l'any 1926 pel president Francesc Macià — que es trobava a l'exili. Va ser des d'on es van coordinar els Fets de Prats de Molló.

Tot seguit, Aragonès ha visitat l'escola que té la Bressola al Soler (Rossellonès) i s'ha compromès a desencallar el projecte de liceu que es vol obrir a Perpinyà (aturat per un litigi judicial). Ha assegurat que és una "obligació" pel Govern "garantir els drets lingüístics" de tots els territoris de parla catalana, tot defensant l'aposta de la Generalitat per promocionar el català en l'àmbit audiovisual i donar suport a les iniciatives com les de la Bressola per escolaritzar els infants en català dins de l'estat francès.

President Pere Aragones la Bressola, Catalunya Nord / ACN
El president, Pere Aragonès, visita una aula de l'escola de la Bressola del Soler / ACN

Sense reunió amb l'alcalde de Perpinyà

Va ser a finals del 2022 quan el Tribunal de Montpeller va donar la raó a la Bressola per obrir el primer col·legi-liceu en català a Perpinyà. La cosa va començar el setembre del 2021 quan l'associació va iniciar la compra del monestir de Santa Clara (barri del Vernet), després que l'Ajuntament de Perpinyà els comuniqués que no tenia intenció de fer-hi cap projecte. Així doncs, van fer una paga i senyal de 60.000 euros dels 1,2 milions d'euros previstos... però el consistori es va despertar amb què volia exercir el seu dret de preempció — un tracte preferent de les administracions per adquirir propietats en defensa del patrimoni. Tanmateix, l'administració no va presentar cap projecte alternatiu i el cas va acabar als tribunals. Des d'aleshores, la justícia francesa ha donat la raó en dues ocasions a la Bressola i ha anul·lat el tracte preferent de l'ajuntament. Malauradament, la cosa no ha acabat i l'alcalde ultra Louis Aliot ha presentat un recurs al tribunal de Tolosa per revocar la decisió judicial.

És en aquest context que la Bressola ha expressat al president la seva preocupació pel futur de l'equipament, que sembla enrocar-se una altra vegada. Aragonès ha respost amb el compromís per resoldre la situació perquè "es pugui oferir ensenyament en català arreu dels territoris on és la llengua pròpia". "Estem compromesos i esperem tenir l'ajuda de totes les administracions", ha afegit. Això sí, ha reconegut que encara no s'ha tancat cap reunió amb el batlle ultra de Perpinyà per parlar del tema. "Estem oberts a parlar amb tothom, més enllà de les posicions polítiques", ha dit, en referència a Aliot.

L'equip de rugbi USAP de Perpinyà

El president ha parlat amb diversos alumnes del centre, que li han demanat quines tasques fa la Generalitat per preservar el català i quin és el suport per associacions com la mateixa Bressola. Aragonès ha detallat que els esforços es concentren a promocionar la llengua en l'àmbit audiovisual per garantir la parla arreu dels territoris de parla catalana.

D'altra banda, el president ha visitat l'estadi on l'equip de rugbi USAP de Perpinyà disputa els seus partits. De la mà de jugadors i els representants, Aragonès ha conegut la història del club i els títols que havia aconseguit. A més, ha visitat els vestuaris i ha trepitjat la gespa de l'estadi.

President Pere Aragones estadi USAP Perpinya, Catalunya Nord / ACN
El president Pere Aragonès visita l'estadi de l'USAP a Perpinyà / ACN

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, visita la Casa Macià de Prats de Molló / Jordi Bedmar - Govern