El Tribunal de Montpeller ha donat la raó a la Bressola i li permetrà obrir el primer col·legi-liceu (institut) amb immersió en català, a l'antic convent de Santa Clara de Perpinyà (Rosselló).  El Tribunal ha suspès el dret de preempció que havia exercit l'Ajuntament de la ciutat, governat pel Front Nacional, en l'adquisició del convent perquè no veu justificada l'actuació del consistori. L'alt tribunal tanca així un llarg litigi i entra en el fons de la qüestió després que fa un any ja va resoldre a favor de la Bressola en el recurs d'urgència que havien interposat. En aquella ocasió, condemnava l'Ajuntament a pagar 2.000 euros a l'entitat, que se sumen als 1.500 euros que imposa pagar en la nova sentència. Arran de la resolució judicial, la Bressola ja ha anunciat l'adquisició de l'antic monestir per 1,2 milions amb l'objectiu de fer realitat el projecte, segons informa l'ACN.

La Bressola va anunciar a principis de setembre de l'any passat que celebraria el seu 45è aniversari fent el primer pas per obrir un col·legi-liceu a Perpinyà i així donar sortida als centenars d'alumnes de l'escola primària que any rere any estudien en el sistema educatiu immersiu en els vuit centres de l'entitat. La direcció va plantejar a l'Ajuntament la voluntat d'adquirir el monestir de Santa Clara i inicialment no va rebre-hi cap objecció, així que va iniciar els tràmits. Però quan ja havien fet una paga i senyal de 60.000 euros dels 1,2 milions en què estava fixada la compra, el consistori va decidir exercir el dret de preempció. És a dir, el de compra prioritari de l'edifici adduint raons vinculades a la preservació del "patrimoni" però sense presentar cap projecte alternatiu.

La Bressola va denunciar la situació i va acusar l'Ajuntament, liderat per l'alcalde d'ultradeta Louis Aliot, de "traïció". Però no només això. També va presentar dos recursos davant dels tribunals. Un reclamant mesures d'urgència, el que a l'Estat espanyol es coneixen com a cautelars, i un altre, més a llarg termini, que havia de resoldre la qüestió de fons. La Bressola ha celebrat la decisió i ha anunciat que, ara que el dret de preempció ja no bloqueja d'adquisició, la compra del convent es farà efectiva per l'import previst: 1,2 milions. En aquest sentit, demana al consistori que faci un pas enrere i permeti el desenvolupament del projecte.

"L'etapa de Liceu és una necessitat vital per a la recuperació de la llengua i cultura catalanes a Catalunya Nord, però també pel camí dels joves de 15 a 18 anys, que es troben en un període de construcció social i cultural de la seva personalitat", remarquen en un comunicat. "Això permetrà oferir, per primera vegada, una escolarització en immersió lingüística als alumnes des de maternal i fins a les portes de la universitat", afegeixen.