El Parlament de Catalunya s’ha convertit, un dimecres més, en un ball de bastons entre els exsocis de la Generalitat. Ahir mateix, Junts per Catalunya va anunciar una esmena a la totalitat als pressupostos d’ERC en solitari, per evidenciar que estan clarament a l’oposició, mentre des de Palau i Calàbria reclamen que se sumin a la majoria pressupostària. I avui s’ha visualitzat a la sessió de control, amb un intercanvi de retrets entre republicans i juntaires. “Amb consignes no es fa la independència. Amb dir que ho vols molt no ho aconsegueixes”, ha etzibat el president Pere Aragonès. I Albert Batet ha contraatacat: “Recuperant el tripartit amb el PSC i els comuns tampoc es fa la independència”.

 

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha retret al president Aragonès que encara no hagi comparegut, com es va comprometre, per fer balanç dels resultats de la taula de diàleg amb el govern espanyol. Un balanç que ja ha fet el mateix Batet: “La repressió continua, encara hi ha judicis i hi haurà condemnes. Els socis continuen espiant i infiltrant policies. Els han tornat a vendre gat per llebre”. En aquest sentit, s’ha centrat en la reforma del Codi Penal, i li ha preguntat: “En tot el temps i intimitat que han compartit amb el PSOE, mai no els van avisar que la reforma serviria per a facilitar l’extradició del president Puigdemont?”. I ha reblat: “Vostès deuen moltes explicacions al poble de Catalunya sobre la relació íntima i secreta amb el govern espanyol”.

En la seva rèplica, Pere Aragonès ha esquivat la petició de compareixença justificant que ja ha tingut “oportunitats” de parlar-ne en diverses sessions de control a la cambra catalana. I ha repetit el mateix argumentari: ara l’Estat té “moltes menys eines per a reprimir la dissidència política que no tenia abans” amb la derogació de la sedició, la modificació de la malversació i l’”adequació al context europeu” de delictes com els desordres públics. A partir d’aquí, el president de la Generalitat ha jugat al contraatac: “Quina és la seva alternativa? Amb consignes no es fa la independència. Amb dir que ho vols molt no ho aconsegueixes?”. Això ha provocat la resposta d’Albert Batet: “Recuperant el tripartit amb el PSC i els comuns tampoc es fa la independència”. El cap del Govern ha tancat el ball de bastons: “Abandonant el Govern, plantejant una qüestió de confiança i fent una aliança amb l’oposició que tant demonitzen per votar contra el Govern tampoc es construeix la independència”.

 pere aragones sessio control parlament - Carlos Baglietto
Foto: Carlos Baglietto

Pressupostos "de país" amb Illa

La sessió de control ha tingut lloc una setmana després de l'acord de pressupostos amb el PSC. En aquest sentit, Pere Aragonès ha exhibit un to molt diferent amb el cap de l'oposició, Salvador Illa. "Els pressupostos són de país; no d'un Govern o d'un grup parlamentari", ha defensat el president de la Generalitat, que ha assegurat que l'entesa "permet continuar les polítiques d'aquest executiu, que continuarem". Ha agraït tant a socialistes com a comuns la seva "contribució". En el seu torn, Salvador Illa ha "celebrat" l'acord, que ha canviat "algunes coses a millor" i ha "corregit el rumb de la legislatura". I ha reblat: "Ara toca començar a governar, sense distraccions electorals ni de cap altra mena". En la mateixa línia, Jéssica Albiach ha reclamat al Govern que es prepari per a recuperar el temps perdut i executar "al 100%". I ha deixat clar que "això no és una nova aliança de govern", sinó que continuen en una "oposició transformadora". Aragonès ha explicat que els alts càrrecs ja estan avançant tota la feina que poden que no requereixin de l'aprovació dels comptes per a tenir la maquinària a punt.

El pacte amb el PSC de Salvador Illa ha estat justament la diana de la dreta espanyolista. Alejandro Fernández, del PP, li ha recordat una entrevista en campanya electoral en què Aragonès deixava clar que mai pactaria amb el PSC, mentre Carlos Carrizosa, de Ciutadans, ha denunciat que els socialistes “formen part del conglomerat nacionalista que governa Catalunya”. Davant la coincidència d'argumentaris, el president Aragonès els ha respost amb una frase: "Els testos s'assemblen a les olles".