L'Associació Amics de Casa Macià ja té pàgina web on es pot consultar tota la història de la casa i des d'on els qui vulguin es poden fer socis. L'associació compta amb una direcció d'allò més plural i transversal ja que l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la presideix i l'exconseller Lluís Puig la dirigeix. A més, l'exvicepresident d'ERC Josep Lluís Carod Rovira també forma part de la directiva. El passat 17 de maig es va constituir l’Associació Amics de Casa Macià per ajudar a rehabilitar la casa de Francesc Macià a Prats de Molló i enfortir les relacions entre les dues bandes de la frontera. Carme Forcadell s'ha desplaçat a Prats de Molló per teixir complicitats amb els companys de la Catalunya Nord.

tuit forcadell casa macià
Piulada de Carme Forcadell sobre la Casa Macià

L’Associació Amics de Casa Macià es va constituir a partir d’un grup de persones que té la intenció de donar a conèixer i rehabilitar la casa que el president Francesc Macià va utilitzar al municipi de Prats de Molló el 1926, en el marc dels esdeveniments històrics coneguts com a “Fets de Prats de Molló”. La casa, coneguda popularment a nivell local com a Vil·la Denise, es troba en un relatiu estat de conservació que recomana una actuació de manteniment i rehabilitació. La seva gestió està encomanada a l’Associació Casa Macià amb qui l’Associació Amics de Casa Macià manté la més estreta col·laboració. El 18 de setembre de 2021, la casa va rebre la visita del president a l'exili Carles Puigdemont.

tuit puigdemont casa macià
Piulada de la Casa Macià el dia de la visita de Carles Puigdemont

Quatre anys de feina intensa abans del centenari

L'associació recorda que cal tenir en compte que l’any 2026 farà 100 anys exactes d’aquells fets i, per tant, serà una ocasió immillorable per commemorar aquell moment històric i la seva transcendència fins avui. L’Associació Amics de Casa Macià té, doncs, quatre anys de feina intensa per davant per posar en valor aquest patrimoni cultural i històric.  Més enllà de la intenció de posar en valor la Casa Macià, la nova entitat neix amb una profunda vocació transfronterera i la voluntat d’unir les comarques del Ripollès (Principat de Catalunya) i el Vallespir (Catalunya Nord) des del punt de vista cultural, històric, social, institucional, turístic i econòmic. 

En aquesta línia, una de les primeres activitats que durà a terme la nova entitat és l’Aplec Nacional de Cultura, que tindrà lloc els propers dies 2 i 3 de juliol als municipis de Molló (Ripollès) i Prats de Molló (Vallespir). Els actes inclouran una visita guiada a l’església de Santa Cecília de Molló, un concert de música clàssica, un sopar popular, un taller matinal de jocs tradicionals i animació musical per a totes les edats amb la col·laboració d’experts en la matèria, un cafè concert i un fi de festa ben festiu. Les activitats es faran a banda i banda de la frontera per la vocació de cooperació entre territoris