El portaveu adjunt d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, ha assegurat que la convocatòria i la data de les eleccions catalanes es pactarà entre JxCat i ERC: "No dubtem que la decisió de convocar eleccions i la data en què es faran la prendrem conjuntament entre Esquerra i JxCat".

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el dirigent independentista ha recordat que el govern català és de "coalició" i que, per tant, "decisions com la convocatòria d'unes eleccions s'han de prendre de manera consensuada".

Aquest dijous s'acaba el termini que la jutge del TSJC va imposar a Jové i Lluís Salvadó per dipositar una fiança de 1.634.785,49 d'euros per l'1 d'octubre. Si els dos diputats al Parlament no reuneixen els diners necessaris per pagar aquesta fiança, s’embargaran tots els seus béns. 

Jové ha qualificat la fiança de "molt dura" i "confiscatòria" i ha apuntat que, a causa del coronavirus, s'allargarà la instrucció del seu cas i que calculen que abans d'acabar l'any tindran data de judici.

El TSJC va confirmar el 24 d'abril el processament de Jové i Salvadó per l'organització de l'1-O pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació i revelació de secrets.

Segons ha explicat Jové, la suma de la fiança que el TSJC demana als dos processats arriba als 4,5 milions d'euros, però la defensa dels republicans ha argumentat que 2,8 milions ja han estat dipositats en altres tribunals i ara s'està a l'espera que la jutgessa digui si ho accepta.

Jové ha definit la societat catalana com a solidària i ha agraït les aportacions dels ciutadans per evitar que els embarguin. Tot i així, també és conscient que en el context actual hi ha noves emergències i que exercir la solidaritat davant la incertesa socioeconòmica és "molt difícil". "Un esforç doblement intens de la ciutadania", ha afegit.

Taula de diàleg

Jové ha demanat deslligar les eleccions de la taula de diàleg amb Catalunya, que considera un "instrument interessant per resoldre el conflicte polític" català i ha reiterat que s'ha de separar la negociació de la competència electoral. 

Ha apuntat que encara no saben la data per reprendre aquesta taula i que estan en converses "discretes" amb el govern espanyol, després ha afegit que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar en seu parlamentària que es reprendria al juliol i que a ERC no tenen indicis que els facin dubtar de la seva paraula.

Ha opinat que d'aquesta nova trobada "n'hauria de sortir alguna cosa", i ha destacat que l'agenda independentista segueix sent la mateixa: defensa del dret a l'autodeterminació i de l'amnistia per als presos polítics.