Només queden deu dies per a la Diada 2022, i encara queda una incògnita majúscula per resoldre: anirà Pere Aragonès a la manifestació unitària? Malgrat que l'Assemblea Nacional Catalana, com cada any, s'ha ocupat de planificar la mobilització tradicional per a les 17.14 hores a Barcelona, i que ja fa setmanes que ha estat anunciada, el president del Govern encara no ha aclarit del tot què farà aquella jornada. I és que, més enllà dels actes institucionals que ha programat la Generalitat, resta el dubte sobre si serà al costat dels centenars de milers de catalans que cada any surten al carrer per reclamar la independència.

 

Diada 2022: Com serà? Tot el que se sap de la manifestació de l'11 de setembre

 

El cartell de la Diada 2022 recupera el groc i vermell amb tres versos d’un poema

L'agenda d'Aragonès durant la jornada de la Diada Nacional de Catalunya no serà buida. El dissabte dia 10, a les 22 hores, oferirà el discurs institucional del president des del Fòrum romà d'Empúries. I l'endemà, 11 de setembre, participarà a primera hora del matí en l'habitual ofrena floral del Govern davant el monument de Rafael Casanova a Barcelona, mentre que aquell vespre, a les 22 hores, encapçalarà l'acte institucional amb motiu de la Diada des de la plaça Puig i Cadafalch. Però entremig d'aquests dos moments hi ha un buit.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat en roda de premsa que Aragonès prendrà la seva decisió "al llarg dels propers dies", i serà durant la setmana vinent quan es farà públic si serà o no a la manifestació unitària de l'independentisme. "És una decisió del president, és ell qui decideix i qui conforma amb el seu equip la seva agenda", ha afegit. I és que, més enllà dels actes institucionals, Plaja diu no estar informada sobre què farà el cap de l'executiu. Més enllà, la portaveu ha volgut reivindicar la importància d'aquella protestes, ja que "la força del moviment independentista té el seu reflex en diferents mobilitzacions i actes que tenen l'objectiu inequívoc de seguir avançant cap a la independència", i ha defensat que totes elles són "necessàries" per avançar en aquest camí.

Escridassada l'any passat

A ningú se li escapa que la incògnita sobre la presència del president arriba després que l'any passat, durant la multitudinària mobilització, Pere Aragonès i altres membres d'Esquerra Republicana i del Govern van ser rebuts amb aplaudiments i també amb xiulets i crits, a més d'alguna escridassada puntualment més intensa. Carles Puigdemont i Quim Torra no han faltat mai a la cita quan han estat caps de l'executiu català, en ple procés. Abans no era tradició assistir-hi.