El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recordat que la dreta espanyolista i el Tribunal Constitucional "van fer servir Catalunya de banc de proves". Ho ha manifestat després del desafiament del TC a Pedro Sánchez, en haver frenat la reforma judicial al Senat — que incloïa mesures pactades per ERC com la derogació del delicte de sedició i la reforma de la malversació. "Van fer servir Catalunya de banc de proves i avui, envalentits, ho apliquen arreu", ha expressat en una piulada. El problema és que "la dreta espanyolista segresta institucions", cosa que Aragonès creu que només se superarà amb "una agenda valenta i progressista" en la qual "Catalunya sigui definitivament una república sobirana".

TUIT PereAragones
Pere Aragonès, sobre la decisió del TC

Qui també ha reaccionat a la decisió del Constitucional és Carme Forcadell, qui ja va viure en primera persona la ingerència del tribunal de garanties. En una piulada, qui fou presidenta del Parlament l'any 2017 ha retret que "l'Espanya progressista s'ha escandalitzat perquè el TC ha paralitzat una votació al Senat, perquè s'ha atacat la base de la democràcia i la separació de poders". "A Catalunya no ens estranya res. Fa anys que ho patim, per això volem una República catalana justa, lliure i feminista", ha defensat.

TUIT CarmeForcadell
Carme Forcadell, sobre la decisió del TC

El líder d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha ironitzat amb el fet que el TC "decideix paralitzat un ple del Senat que no li agrada". La broma del dirigent republicà continua amb la idea que el tribunal de garanties també ha decidit "donar una Champions més al Reial Madrid, fer president del Congrés a Pepe Reina (porter espanyol de futbol) i qualificar els sobresous del PP com a propina". En una altra piulada, ha adoptat un posat més seriós per dir que "el pitjor no és el fet (esmenable si el govern espanyol presenta una Proposició Llei), el pitjor és el precedent". "Quants plens més poden suspendre aquests jutges recusats?", s'ha preguntat.

TUIT GabrielRufian
 Gabriel Rufián, sobre la decisió del TC
TUIT GabrielRufian 2
Gabriel Rufián, sobre la decisió del TC

Per primera vegada en quaranta anys d'història, el Constitucional ha ordenat suspendre de forma urgent un debat parlamentari en les Corts Generals. Concretament, un TC amb mandats caducats ha frenat la reforma judicial per renovar-lo que s'havia de votar en el Senat — després que s'hagi pogut votar en el Congrés dels Diputats. El Senatel Congrés dels Diputats i el govern espanyol han decidit acatar la decisió del tribunal de garanties, malgrat la crisi constitucional desfermada. En canvi, PP, Vox i Ciutadans han celebrat amb eufòria el desafiament del Constitucional a Pedro Sánchez.