El president del Senat, Ander Gil, ha carregat aquest dilluns contra el Tribunal Constitucional per haver obeït el PP i haver frenat la reforma del poder judicial. No obstant això, ha assegurat que la cambra alta acatarà la decisió del tribunal de garanties “actuant de conformitat amb la legalitat i la Constitució”. De totes maneres, el socialista ha afirmat que el Senat “estudiarà vies” per “preservar l’autonomia parlamentària”. Així mateix, ha assegurat que aquest dilluns s’ha produït un “fet insòlit en democràcia”. El president de la cambra alta ha parlat de “crisi” i ha denunciat la “instrumentalització” del TC per part del PP.

Les paraules d’Ander Gil han arribat minuts més tard que el Tribunal Constitucional decidís consumar el seu desafiament al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i admetre les mesures cautelaríssimes exigides pel PP per aturar la reforma del poder judicial. La majoria conservadora del tribunal de garanties ha decidit paralitzar una reforma que intentava desbloquejar la renovació d’aquest mateix tribunal quan encara no havia acabat la seva via parlamentària. 

El president del Senat ha volgut "assenyalar la gravetat de la situació" d'aquesta decisió, avisant que "s'està fent un pas de difícil retorn en la degradació del sistema democràtic". Per això, considera que "sostreure" al poder legislatiu la tramitació i la votació parlamentària a les Corts "suposa un greu trencament del sistema democràtic i condueix tothom a una crisi institucional de l'Estat sense precedents en la democràcia".

"Però molt més greu resulta, encara que sigui possible, fer-ho mitjançant la instrumentalització de qui té com a principal comesa garantir l'estabilitat del sistema constitucional", ha afegit Ander Gil.