PP, Vox i Ciutadans s'han mostrat eufòrics amb el desafiament del Constitucional a Pedro Sánchez, que per primera vegada en quaranta anys d'història ha ordenat suspendre de forma urgent un debat parlamentari en les Corts Generals. Els tres partits de la dreta/ultradreta han celebrat sense pensar-s'ho dues vegades la crisi constitucional desfermada pel tribunal de garanties en haver frenat una votació parlamentària, tot escudant-se en una suposada democràcia que sembla basar-se només en la guerra jurídica o lawfare. Amb la decisió, els populars s'asseguren mantenir encara més la seva majoria conservadora a la institució.

Després que un TC amb mandats caducats hagi frenat la reforma judicial per renovar-lo, el Partit Popular ha assegurat que "ha triomfat l'estat de dret" i que "la democràcia ha sortit enfortida". "La justícia ha vingut a dir que no tot val en la política, que el govern espanyol es va saltar totes les línies vermelles i que aquesta mena d'excessos no es pot permetre en un Estat democràtic", ha assegurat la formació en una nota. També ha destacat que "el TC no s'ha deixat influenciar per les pressions del govern espanyol", mentre que sí que "ha emparat els diputats del PP". "Però ha fet molt més que això: ha defensat tots els espanyols i el nostre estat de dret de la deriva autoritària i antidemocràtica de Sánchez", ha afegit.

La ultradreta abraça el discurs del PP

El partit conservador ha recordat que "tots els poders de l'Estat estan sotmesos a la Constitució", tot i negar-se a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) — un deure constitucional. "L'estat de dret és fort i habilita els camins per poder-lo defensar dels atacs fins i tot del govern i dels partits del govern", ha etzibat, abans de desitjar que l'executiu estatal "acati la decisió i no segueixi ficat en aquesta deriva, que l'ha portat ja a qualificar els jutges de fatxes amb toga, a no respectar la separació de poders i a arremetre i pressionar a tots aquells que posen en tela de judici la seva actuació". El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'ha limitat a repetir fil per randa tot aquest discurs a Twitter.

L'ultradretà Santiago Abascal (Vox) ha abraçat el discurs del PP i ha afegit que la decisió del TC "hauria de detenir, de moment, l'assalt de Sánchez". "Però no hi ha res guanyat, perquè segueix amb el seu pla de perpetuar-se. És capaç de desoir el tribunal. Seguirem treballant per detenir-lo de forma definitiva: moció i més accions judicials", ha expressat el líder ultra a Twitter. Finalment, Inés Arrimadas (Cs) ha considerat que amb aquesta crisi constitucional "guanya la democràcia i perd Sánchez". "És una gran notícia que l'atropellament de PSOE i Podemos als drets dels diputats sigui frenat pel Tribunal Constitucional. El govern espanyol i els partits que li donen suport han d'acatar-lo i acceptar les regles de la democràcia", ha conclòs en una piulada Arrimadas, el partit de la qual tal vegada no aconseguirà representació a les següents eleccions.