El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat la breu salutació a Pedro Sánchez i Emmanuel Macron quan han arribat a la cimera hispanofrancesa, que s'ha celebrat a Barcelona, per traslladar al president del govern espanyol que el conflicte polític entre Catalunya i Espanya no s'ha resolt. Així ho ha explicat en una compareixença al Palau de la Generalitat, on també ha assegurat que la voluntat de La Moncloa amb aquesta cimera a Barcelona era "simbolitzar una normalitat que no existeix": "Hi ha qui ha volgut utilitzar la cimera per imposar la percepció que el conflicte polític ja s'ha resolt o no existeix. La realitat, però, és tossuda, i segueix existint una majoria àmplia i transversal que vol decidir lliurement el futur del país. Mentre l'estat segueixi ignorant aquesta realitat, hi haurà conflicte polític", ha reivindicat Pere Aragonès després de la trobada amb Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. 

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

En aquest context, el cap de l'Executiu ha insistit a recordar que "si Espanya no vol resoldre el conflicte, ha de donar una resposta democràtica a la voluntat de la ciutadania del nostre país de decidir amb llibertat si ha d'esdevenir un estat. Nosaltres no renunciarem a oferir als ciutadans el dret democràtic a decidir el futur del país". A la roda de premsa, Aragonès ha tornat a apostar per la via del diàleg i la negociació per aconseguir un referèndum "on totes les posicions es puguin defensar, també la independència, que tingui reconeixement de la comunitat internacional i on la ciutadania tingui capacitat real de decisió". "Així és com hem de resoldre el conflicte polític entre l'estat espanyol i Catalunya", ha conclòs. 

La conversa d'Aragonès i Macron 

Aragonès també ha intercanviat unes paraules amb Emmanuel Macron per donar-li la benvinguda i ha aprofitat l'ocasió per "traslladar la importància de la trobada per als interessos de Catalunya, posar de manifest la bona relació que tenim amb les autoritats franceses, a banda de la voluntat de construir una Europa més forta de la qual considerem que hem de formar part com a nació europea". Així ho ha explicat Aragonès en roda de premsa, i ha insistit que el Govern defensa que Catalunya participi amb veu pròpia en aquesta mena de trobades i "com un estat més". 

Segons el president, és imprescindible quea la cimera hispanofrancesa es resolguin qüestions de governança, com ara la situació del català com a llengua de treball a la Unió Europea, d'infraestructures, com el corredor mediterrani o el gasoducte H2MED, i també "qüestions bàsiques i més senzilles de resoldre", en referència a enfortir el rol de l'hospital transfronterer de la Cerdanya o l'obertura de tots els passos transfronterers que continuen tancats. "Com a Govern, he mostrat la predisposició de col·laborar, perquè som qui millor coneix la situació i estem preparats per donar una resposta més àgil", ha detallat Aragonès. 

Les xiulades a Junqueras no representen l'independentisme 

En aquest context, Aragonès ha valorat positivament l'èxit de la manifestació independentista que tenia lloc a pocs metres de la salutació amb Sánchez i Macron. Una protesta que, segons el president, reforça la idea que "el conflicte no s'ha acabat i que Catalunya vol decidir el seu futur". Sobre les xiulades i l'escridassada d'una part dels manifestants a Oriol Junqueras, Aragonès ha volgut destacar que la majoria d'independentistes han sortit al carrer amb predisposició i una actitud positiva, mentre que els crits al líder d'ERC no representen, segons ell, el conjunt del moviment.