Conjura de l'independentisme en la mobilització massiva contra la cimera hispanofrancesa. Les entitats convocants han alertat en la lectura del manifest de la convocatòria, en un clar missatge dirigit a Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, que "als Països Catalans no hi ha normalitat sinó un conflicte polític no resolt". En aquesta línia, critiquen que el president del govern espanyol i el seu homòleg francès "pretenen vendre una imatge de normalitat", però "la realitat és tossuda". Per tot plegat, sostenen que "una foto provocativa no convertirà Espanya o França en estats més democràtics, sinó més hipòcrites". La lectura del manifest ha anat a càrrec de Pere Manzanares, tinent d'alcalde de l'ajuntament d'Elna, i Gemma Pera, represaliada per les mobilitzacions de suport a Pablo Hasél.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

"L'Estat està disposat a assumir els nivells més alts de repressió i tot el desprestigi internacional", han denunciat des de les entitats independentistes. Tant l'Estat espanyol com França, diuen, "no tenen cap intenció d'afrontar democràticament el conflicte polític català". En tot cas, reivindiquen que "la societat catalana ha demostrat històricament la seva força col·lectiva" i han tret pit que seguirà sent així "les vegades que calgui". "L'única normalitat democràtica als Països Catalans és la mobilització transversal i contínua", han apuntalat, impulsada per una "societat decidida a defensar les seves llibertats nacionals i a viure en una república catalana independent".

"Vulneració sistemàtica de drets fonamentals"

Sota el missatge de "als Països Catalans no hi ha normalitat", el manifest ha condemnat que hi ha "una vulneració sistemàtica de drets fonamentals, amb exiliats i més de 4.200 represaliats per defensar drets democràtics; un estat de la Unió Europea aïllat dels drets humans, que ignora els principals organismes i tractats internacionals i justifica l'espionatge a la dissidència; un estat que trepitja la llibertat d'expressió; uns estats que ataquen sistemàticament la llengua per dinamitar la convivència a l'escola o als consells municipals". "Dins d'aquest Museu Nacional d'Art de Catalunya, hi ha el govern d'un estat que empresona artistes", han sostingut.

 

El missatge que han destacat les entitats, també, és que l'Estat espanyol "està acostumat a tancar els conflictes en fals per preservar la seva unitat". "Ara també vol passar pàgina, per això, com a independentistes i com a demòcrates, tenim l'obligació d'impedir-ho", han subratllat. La resposta ha estat multitudinària i 30.000 persones han assistit a la mobilització contra la cimera hispanofrancesa, segons han xifrat les entitats organitzadores. El lema de la concentració és "Aquí no s'ha acabat res", en referència a les declaracions del govern espanyol assegurant que "el procés ja s'ha acabat" i que "a Catalunya ja hi ha normalitat".