Un total de 31 eurodiputats han decidit enviar una carta al president francès, Emmanuel Macron, i al president espanyol, Pedro Sánchez, per sol·licitar-los la reobertura de vuit passos fronterers tancats entre els dos Estats als Pirineus, entre ells el del coll de Banyuls. La petició s'ha fet en vigílies de la cimera hispanofrancesa d'aquest dijous a Barcelona. Ho han explicat aquest dimecres els eurodiputats Clara Ponsatí (Junts), Jordi Solé (ERC), François Alfonsi (Verds/ALE), Eric Andrieu (Socialistes i Demòcrates) amb l'alcalde d'Espolla (Alt Empordà), Carles Lagresa, en una roda de premsa des del Parlament Europeu. Aquests passos fronterers als Pirineus porten bloquejats des de fa dos anys, quan França va comunicar a la Unió Europea (UE) la decisió de tancar-los al·ludint a risc terrorista i d'immigració il·legal.

La consellera exiliada Clara Ponsatí ha criticat la inacció "escandalosa" de la Comissió Europea davant del tancament dels passos, i ha sostingut que la inactivitat d'aquesta institució en no instar França a reobrir els passos, pot generar escepticisme amb la UE entre els europeus. "És clar que si hi ha assumptes en què la Comissió ha d'actuar, és en assumptes com aquests, transfronterers, que afecten més d'un Estat membre", ha dit Ponsatí, que ha subratllat l'impacte econòmic negatiu que té el tancament. Per part seva, l'alcalde d'Espolla ha explicat que no poder creuar per passos com el de Banyuls genera "problemàtiques diàries" per als veïns que treballen o tenen família a l'altra banda de la frontera, i que ara han de recórrer molts més quilòmetres. "Demanem a l'Estat francès que s'ho pensi. No porta enlloc tenir talls fronterers tancats al segle XXI en espai Schengen", ha afirmat.

El republicà Jordi Solé ha assegurat que el tancament incompleix el dret de la Unió Europea, perquè impedeix la lliure circulació entre Espanya i França sense que es compleixin les condicions que permeten limitar-la, i ha sol·licitat a Macron la reobertura immediata. A més, ha reclamat a Sánchez que al Govern espanyol siguin "més insistents i més eficaços en la insistència" sobre la reobertura d'aquests vuit passos --quatre d'ells, a Catalunya--, una petició que també ha traslladat a la Moncloa el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Solé s'ha mostrat convençut que "si en té l'oportunitat", Aragonès traslladarà aquesta qüestió directament als presidents durant la cimera.

El socialista Eric Andrieu ha afirmat que els arguments de França per mantenir els passos tancats no se sostenen i ha desitjat que la carta dels eurodiputats ajudi a elevar aquest assumpte al més alt nivell. "Decidir tancar aquest pas transfronterer és francament trepitjar el dret europeu. Cal actuar de manera contundent", ha subratllat. Preguntat per la possibilitat que reobrin els passos a condició que els vigilin brigades mixtes franco-espanyoles, com ha publicat la premsa local francesa, ha detallat que és una qüestió que "en principi" s'hauria d'abordar aquest dijous a la cimera, i ha lamentat que aquesta opció no s'hagi plantejat abans.

François Alfonsi (Verds/ALE) ha titllat d'absurd el bloqueig dels passos fronterers i ha assegurat que defensen els drets dels catalans de la mateixa manera que defensen els de Còrsega i Occitània, "que demà poden ser víctimes de l'arbitrarietat de França".