Paciència que és la mare de la ciència. Aquesta és la teoria que s'han aplicat moltes portades, sobretot les catalanes, aquest dimarts 16 de novembre. Els catalans estem acostumats a viure jornades de màxima expectació, així que no ve d'aquí i esperarem pacientment allò que les assemblees de la CUP decideixin sobre els pressupostos de la Generalitat. Aquest cap de setmana els militants de la CUP s'han reunit en un total de 15 assemblees per reflexionar i debatre quina posició fixar sobre els pressupostos. Està previst que a les 12 del migdia d'aquest dimarts els diputats de la formació facin públics els resultats de la votació. 

Per la seva banda, les portades de la premsa espanyola estan marcades pel pacte del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá. Aquest ha pactat amb els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, un augment de les cotitzacions del 0,6% per garantir el sistema de pensionsEl País subratlla el desacord entre l'executiu de Pedro Sánchez i la CEOE entorn de l'augment de cotitzacions a la Seguretat Social: "Les pensions trenquen dos anys de pactes entre govern espanyol i la patronal". El segon titular indaga en les finances de Joan Carles de Borbó: "Larsen va crear 12 societats opaques durant la seva relació amb el rei emèrit".

FERTe3NXwAUN0vc (1)

El titular principal de la portada del diari ABC és el PSOE: "El desgast del sanchisme impedeix substituir els barons". Un titular que se situa just a sota d'una fotografia gegant que ocupa més de la meitat de la portada, amb desenes de persones assegudes davant les tanques de filferro d'una frontera i de policies armats: "Milers de refugiats arriben a l'últim control que els separa de Polònia. La crisi a la frontera entre Polònia i Bielorússia va complir aquest dilluns una setmana, sense previsió d'una solució a curt termini.

ABC 16 noviembr

El Mundo interpreta a la seva manera l'augment de cotitzacions pactat pel govern espanyol i els sindicats: "Escrivá castiga les empreses després de la seva plantada a les pensions". Segons una nota del Ministeri, el pacte per al nou Mecanisme d'Equitat Intergeneracional (EMI), que substitueix el Factor de Sostenibilitat vigent des del 2013 i que no compta amb el vistiplau de la patronal, suposarà augmentar les cotitzacions un 0,6%. Per als treballadors l'augment serà del 0,1%, mentre que els empresaris hauran d'assumir el 0,5% restant, segons fonts sindicals. El Ministeri subratlla que l'EMI serà d'aplicació "contingent i temporal". Al costat, l'evolució de la pandèmia: "La incidència de la covid es dispara un 67% i el País Basc i Navarra entren en risc alt.

EM 16 noviembre

A La Vanguardia també se sumen al carro de la reforma de les pensions: "Executiu i sindicats pacten, sense la CEOE, apujar les cotitzacions". José Luís Escrivá ha calculat que l'augment de cotitzacions del 0,6% per garantir les pensions permetrà recaptar 48.000 milions d'euros fins al 2032. El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ha recordat que l'anomenada guardiola de les pensions va arribar a tenir 68.000 milions l'any 2012, i que des d'aleshores s'ha anat buidant fins a deixar-hi uns 2.000 milions. El segon titular és per a la pandèmia: "L'arribada de la sisena onada obliga a canviar l'estratègia anticovid".

LV 16 noviembre

El Periódico observa l'actualitat de la covid: "La pandèmia repunta a Espanya i dispara l'alerta a mitja Europa". El virus de la covid-19 agafa força al territori espanyol, després que aquest cap de setmana es detectessin 9.798 nous casos de persones infectades. Tots els indicadors mostren un augment d'afectació del virus respecte a les setmanes anteriors i la incidència acumulada (IA) arriba als 82,02 punts.  

EP 16 noviembre

El diari Ara també apunta a la reforma d'un aspecte clau de la Seguretat Social, posant l'èmfasi en les absències: "La patronal queda fora de l'acord sobre les pensions". Els pressupostos del Govern ocupen el segon titular: "JxCat fa responsable Aragonès del desenllaç de la negociació dels pressupostos amb la CUP". Aquest dilluns, la vicepresidenta i portaveu de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, va apel·lar al president de la Generalitat a "vetllar, cuidar i treballar" perquè tirin endavant els acords d'investidura amb la CUP i JxCat. Artadi no va fer referència a cap acord en concret, i es va limitar a dir que cal avançar en el camí cap a la independència. 
ARA 16 noviembre

Finalment, El Punt Avui dedica la fotografia principal al teatre: "Canto jo i la muntanya balla rep 8 Butaca". L'obra Canto jo i la muntanya balla, de La Perla 29, ha estat la gran vencedora dels Premis Butaca de Teatre amb vuit de les nominacions a què optava. L'obra, dirigida per Guillem Albà i Joan Arqué, ha estat reconeguda en les categories de millor muntatge teatral a partir de la votació del públic, a més de les distincions com a millor direcció teatral, actriu de repartiment, escenografia, disseny de llums, vestuari, espai sonor i composició musical.

16DCAT 001 page 0001

 

Foto principal: Un rellotge en mig d'una carretera buida / Unsplash - Abbas Tehrani