Han arribat a un acord. El govern espanyol i els sindicats han pactat el nou mecanisme d'equitat intergeneracional, que contempla un augment de la cotització durant la pròxima dècada per garantir les pensions de jubilació de la generació del baby-boom. Segons ha informat aquesta tarda el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, l'acord assolit amb Comissions Obreres i UGT suposarà la reactivació del Fons de Reserva de la Seguretat Social (la famosa guardiola de les pensions) mitjançant "una aportació finalista entre el 2023 i el 2032 de 0,6 punts percentuals de la cotització per contingències comunes".

El disseny d'aquest mecanisme s'inclourà mitjançant una esmena al projecte de llei que s'està tramitant actualment al Congrés dels Diputats. Així, el Mecanisme d'Equitat Intergeneracional substituirà el Factor de Sostenibilitat del sistema de pensions del 2013, després de l'acord al qual han arribat aquesta tarda el govern espanyol i els sindicats (i del qual s'ha despenjat la patronal).

Una vàlvula de seguretat

El mecanisme comptarà amb la reactivació de l'esmentada guardiola de les pensions mitjançant una aportació finalista entre el 2023 i el 2032. L'aportació serà de 0,6 punts percentuals de la cotització per contingències comuns i estarà repartida entre l'empresa i el treballador "amb la mateixa distribució que en les cotitzacions socials". Un 5% anirà a càrrec de l'empresa, i l'1% restant del treballador. En un salari mitjà que aporti uns 2.000 euros a la base de cotització suposarà un increment de 12 euros mensuals, dels quals 10 els pagarà l'empresa i 2 el treballador.

L'objectiu de la mesura serà la d'actuar com a "vàlvula de seguretat" del sistema a partir del 2033, en cas que hi hagi un desviament de la previsió de despesa en pensions per al 2050. Si això no passés, no s'aplicarà cap mesura i es plantejarà la utilització dels recursos del fons de reserva per reduir les cotitzacions socials o millorar la quantitat de les pensions.

Diferents escenaris

Així mateix, en l'acord assolit també es contempla que si a partir del 2033 s'aprecia en els informes d'envelliment de la Comissió Europea un desviament de la previsió de despesa en pensions el 2050 respecte de l'informe del 2024 (que es farà servir com a referència), s'utilitzarà aquest fons, amb un límit de disposició anual del 0,2% del producte interior brut (PIB).

Si això fos insuficient, el govern espanyol negociarà amb els interlocutors socials per la seva elevació al Pacte de Toledo. L'objectiu serà arribar a una proposta equilibrada que es dirigeixi a reduir el percentatge de despesa en pensions en termes de PIB o a incrementar el tipus de cotització o altres fórmules alternatives per augmentar els ingressos.

 

Imatge principal: El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá / Europa Press