El barri del Born de Barcelona estava fortificat aquest dijous a la tarda. Un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra ha blindat els voltants del Museu Picasso, on després de la cimera hispanofrancesa del MNAC s'hi han presentat els presidents Pedro Sánchez i Emmanuel Macron per a visitar, entre altres, una exposició del col·leccionista alemany nacionalitzat francès Daniel-Henry Kahnweiler. Però, malgrat l'imponent dispositiu policial, els mandataris no han esquivat les escridassades dels manifestants independentistes que s'hi han acostat, darrere dels cordons policials.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa
 

A un quart de cinc de la tarda, provinents del MNAC, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron han arribat en el mateix cotxe al Passeig del Born, on només s'hi ha deixat accedir la premsa. Però la sonora escridassada els ha arribat, amb xiulets i crits de "ni França ni Espanya, Països Catalans", i tots dos mandataris han mirat cap al cel. Ràpidament han anat cap al Museu Picasso, on han fet una visita d'aproximadament mitja hora de durada i han signat el llibre d'honor. Després, els seus camins s'han separat. Sánchez ha finalitzat la seva agenda a Catalunya, mentre Macron mantindrà una trobada amb 400 francesos de Barcelona al Liceu Francès de la ciutat.

 

Sánchez treu ferro a les protestes

La Moncloa considera que ha aconseguit acomplir l'objectiu que s'havia plantejat convocant la cimera hispanofrancesa a Barcelona. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha tret ferro a les manifestacions de rebuig que s'han produït a la ciutat i ha agraït al president, Pere Aragonès, que "a diferència d'altres presidents autonòmics", hagi estat present a la rebuda a la cimera. "L'important a parer meu és que avui la Constitució espanyola es compleix a tots i cadascun dels nostres territoris, també a Barcelona", ha assegurat Sánchez en ser interrogat sobre la concentració que s'havia convocat a pocs metres del MNAC on s'ha celebrat la reunió.

No només això, el president ha subratllat que la Constitució defensa el dret a la manifestació pacífica fins i tot per expressar-se en contra d'ella, com ha passat avui a Barcelona, i ha assimilat la convocatòria de les entitats independentistes amb la que se celebrarà dissabte a Madrid, impulsada per la ultradreta. "Entre el que ha passat avui, dijous, i el que passarà a Madrid dissabte és on es troba l'àmplia majoria d'aquest país, tant a Catalunya com a Espanya, que és en la defensa d'una Espanya unida en la seva diversitat", ha reblat