El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha contestat al líder del PSC, Salvador Illa, que aquest diumenge l'ha acusat de "recrear-se en la confrontació permanent" després dels retrets al PSOE pel dèficit d’inversions a Catalunya. Illa creu que la solució per a Catalunya no passa per “persistir en repetir errors” del passat i insta la nova direcció de Junts per Catalunya a mirar el futur: “No hi ha un altre camí que no sigui el del retrobament i la concòrdia”. Puigdemont s'ha mostrat contundent contra Illa i ha assegurat que "l'operació "retrobament i concòrdia" consistia a esquilar els catalans i esperar que no ens queixéssim, que no féssim res. Volen que ajudem a transformar Catalunya en un erm". A més, ha aprofitat per recordar-li que "no hi ha confrontació més salvatge que la que ha organitzat l'Estat contra els 7,5 milions de catalans".

captura tuit Carles Puigdemont contra Illa
Piulada del president Carles Puigdemont contestant a Salvador Illa

Illa ha aprofitat per contestar a les acusacions que llençava Carles Puigdemont aquest dissabte des d’Argelers, que definia la manca d’inversió de l’Estat a Catalunya com una “campanya bruta” de Pedro Sánchez a Salvador Illa. “Segueixen instal·lats en la confrontació”, ha resumit Illa. El líder socialista ha demanat "autoexigència" als partits independentistes pel que fa a l’execució d’inversions a Catalunya i els ha recordat “el retard de la T-Mobilitat, de l’escola de formació de Seat o de la línia 9 del Metro” i en demana també explicacions. 

"Ja està bé" 

Puigdemont va carregar durament aquest dissabte en el Congrés Nacional de JxCat contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Va aprofitar la seva intervenció per recriminar al govern espanyol la diferència entre l'execució d'inversions a Catalunya i Madrid. "Un 36% i un 184%. Collons! Ja està bé". L'eurodiputat acusava l'executiu de Pedro Sánchez de fer la campanya "bruta" al PSC: "Mentre no votem el candidat correcte no ens dispensaran un tracte de primera. Sempre considerarà els catalans ciutadans de segona o tercera". Tanmateix, Puigdemont avisava que això afecta tots els ciutadans, votin a partits independentistes o no. "El problema és que som catalans", lamentava Puigdemont, que va demanar als nous líders de Junts que "no perdin el nord" i mantinguin el "compromís per culminar el procés d'independència". 

En el seu discurs va acusar el PSOE de "mentir i castigar" els catalans incomplint els compromisos sobre les inversions de l'Estat perquè voten majoritàriament partits independentistes. Un fet que ha qualificat de "corrupció política" i que atribueix a la doctrina del "a por ellos", com fa anys que denuncia. A més, el president va qualificar d'inacceptable que el català sigui una llengua "cada dia més de parla domèstica" i no "d'estat" perquè, hi ha un "assetjament als catalanoparlants".