Tres mesos després d'assumir la presidència del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo guanyaria les eleccions generals espanyoles i ho faria de manera contundent, empés per la victòria per majoria absoluta del popular Juanma Moreno a Andalusia. Feijóo aconseguiria 38 escons i 5,3 punts més que Pedro Sánchez. Concretament, segons aquesta enquesta publicada pel diari El Mundo, el PP arribaria als 133 diputats, 44 més que els que va obtenir a les eleccions del novembre del 2019, amb u 30,2% dels vots, 9,4 punts més que fa tres anys. Alhora, el PSOE perdria 25 diputats, passant de 120 a 95 escons amb el 24,9% dels vots, 3,1 punts menys que a les últimes eleccions. 

Cal tenir en compte que aquesta enquesta es va realitzar en un moment complicat pels socialistes, entre el 27 i el 29 de juny. Durant aquells dies es va publicar l'última dada de l'IPC, que ja supera els dos dígits i és la més alta des del 1985, tot i les mesures que s'han aplicat per frenar-ho; també s'han anat succeint novetats sobre els 37 migrants morts a la tanca de Melilla i les eleccions a Andalusia encara portaven cua, amb una patacada històrica dels socialistes en el que durant anys va ser el seu feu més important, mentre que els populars van aconseguir al mateix temps una majoria absoluta igualment històrica. Al mateix temps, ja havia començat a Madrid la cimera de l'OTAN que havia posat Espanya i Pedro Sánchez en el punt de mira de tot el món i ha estat considerada un èxit. Amb tot, durant aquesta també es va viure un nou enfrontament amb Unidas Podemos, que no van assistir als actes relacionats amb la cimera i s'han posicionat en contra d'un augment de la despesa en defensa a la qual Sánchez s'ha compromès. 

Ciutadans, a un diputat de l'extinció 

Ara bé, si el PP d'Andalusia pot governar en solitari a la regió, la situació és més complexa pel partit a escala nacional, ja que els 133 diputats queden lluny de la majoria absoluta al Congrés que se situa als 176. Una de les seves opcions, tot i que no és la preferida de Feijóo és governar amb Vox. L'estratègia contra l'extrema dreta a Andalusia els va funcionar, i no han hagut de dependre dels ultres, com sí que ho fan a Castella i Lleó. Vox va ser una de les grans decepcions de les ultimes eleccions celebrades el 19-J, després de grans expectatives, i ara això es tradueix també amb les enquestes, que li donen 48 escons, 4 menys dels que té ara. El que anys enrere hauria estat una segona opció, governar amb Ciutadans, ara ni tan sols es contempla, amb els taronges fregant la desaparició: segons El Mundo, només conservarien un diputat. 

A l'espera que comenci el procés d'escolta del projecte Sumar de Yolanda Díaz, una plataforma ciutadana que vol anar més enllà dels partits, Unidas Podemos perdria 10 escons, situant-se als 25. Aquest resultat, tot i que pot semblar dolent, mostra que la pèrdua constant de diputats que vaticinaven els sondejos des de fa mesos s'ha contingut, ja que les últimes enquestes situen els morats al voltant d'aquesta xifra. Mentrestant, el Más País d'Íñigo Errejón, que es podria sumar al projecte de Díaz, aconsegueix un important increment, de 3 a 7 diputats.