Pedro Sánchez convidarà Pere Aragonès a participar en la cimera hispanofrancesa del pròxim 19 de gener a Barcelona, segons ha avançat Catalunya Informació i ha confirmat ElNacional.cat. Fonts de La Moncloa han explicat que el president de la Generalitat serà invitat a la salutació, tal com es fa amb els presidents autonòmics en aquesta mena de trobades — com ja ha passat anteriorment en el País Valencià, Galícia i Castella-la Manxa. En el cas gallec, el popular Alfonso Rueda va rebutjar la invitació a la cimera hispanoalemanya que es va celebrar a A Coruña en el mes d'octubre.

Encara es desconeix el rol que tindria Aragonès en la salutació, si arribés a acceptar la proposta. Però és interessant recordar l'últim cop que la cimera hispanofrancesa es va reunir en territori català, quan l'any 2006 els presidents José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac es van trobar a Girona i van ser rebuts per l'alcaldessa Anna Pagans. Ambdós van participar en un fòrum de diàleg civil en el qual va intervenir l'aleshores president de la Generalitat, Pasqual Maragall. Maragall es va convertir un dels protagonistes amb una intervenció en català amb la qual va presentar Catalunya com un "coixí" entre Espanya i França. El protagonisme que va prendre el president va ser poc habitual, ja que els líders territorials solen tenir un paper més silenciós en aquesta mena de trobades.

ERC participarà en les mobilitzacions

Per la seva banda, ERC participarà en les mobilitzacions contra la cimera hispanofrancesa. La secretària general adjunta i portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dilluns que volen "deixar clar que l'independentisme continua ben viu". "S'equivoquen els qui pensen o verbalitzen que l'independentisme ha desaparegut o que hi ha una situació de normalitat. Potser són els seus desitjos, però no és així. No hi haurà normalitat fins que no s'acabi la repressió i puguem decidir lliurement el nostre futur", ha afegit. Tot i això, Vilalta s'ha abstingut de concretar qui dels seus càrrecs assistirà a la protesta ni ha aclarit si Aragonès es reunirà paral·lelament amb Emmanuel Macron.

La cosa és que la cita entre Sánchez i Macron estarà marcada per les protestes de l'independentisme. L'ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República han convocat una mobilització contra la cimera. Les tres entitats han acordat unir forces de cara a la protesta que tindrà lloc el 19 de gener, quan se celebra la trobada. Tanmateix, La Moncloa no s'ha immutat amb la convocatòria unitària contra la cimera. "La tensió del 2017 és història", es va limitar a dir aquest diumenge el ministre Félix Bolaños.