Esquerra Republicana també serà dijous de la setmana que ve als carrers de Barcelona. Aquell dia se celebra, a la capital catalana, la cimera entre els governs espanyol i francès, encapçalada pels seus presidents, Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. Una cita, però, que estarà marcada per les protestes de l'independentisme, amb una crida conjunta de l'Assemblea, Òmnium Cultural i el Consell de la República. I amb els republicans adherint-s'hi. Això arriba després de mesos de divisió independentista al carrer, que va començar amb la decisió d'ERC de no acudir a la manifestació de la Diada i que va continuar en la celebració del cinquè aniversari de l'1-O, marcada per les escridassades a dirigents republicans. La secretària general adjunta i portaveu Marta Vilalta ha assegurat que “aprofitarem la cimera hispanofrancesa per deixar clar que l’independentisme continua ben viu”. Però no ha concretat qui dels seus càrrecs hi participarà ni ha aclarit si el president Pere Aragonès es veurà amb Macron en paral·lel.​

Després de mesos de fractura del moviment independentista, el Consell de la República, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van anunciar aquest diumenge la convocatòria d'una mobilització conjunta de cara a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà a Barcelona el pròxim dijous 19 de gener. En una trobada celebrada aquest dissabte les tres entitats van pactar unir forces de cara a aquesta convocatòria el dia que es reuniran el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del govern francès, Emmanuel Macron, a la capital catalana. Les tres organitzacions fan també una crida a la mobilització a tot el teixit social, civil i popular del país.

En la roda de premsa posterior a l'executiva d'aquest dilluns, ERC ha volgut dissipar qualsevol dubte: "Ens adherim i participarem de les manifestacions" que defensin que el conflicte polític encara no està resolt i que cal abordar l'autodeterminació i l'amnistia, "com sempre hi hem estat". En aquest sentit, Marta Vilalta ha assegurat que traslladaran un "missatge" tant al govern espanyol com a l'executiu francès: "S'equivoquen els qui pensen o verbalitzen que l'independentisme ha desaparegut o que hi ha una situació de normalitat. Potser són els seus desitjos, però no és així. No hi haurà situació de normalitat fins que no s'acabi la repressió i puguem decidir lliurement el nostre futur". La portaveu nacional del partit ha assenyalat que encara "no s'ha concretat" qui dels seus dirigents hi participarà. Tampoc si ho farà el Govern, argumentant que pertoca a Palau aclarir-ho. Ha defensat que cal "fer pinya davant l'adversari", que és l'Estat espanyol.

No hi ha “esculls objectius” pels pressupostos

L’any 2023 comença com va acabar l’any 2022: sense un acord per a tirar endavant els pressupostos de la Generalitat, només un pacte amb els comuns. Marta Vilalta ha sostingut que “estem a la recta final de les negociacions”, que “ara mateix no hi ha esculls objectius per tancar de forma immediata un acord” i que “ningú entendria que es dilatés per dilatar o es posés en perill uns pressupostos que incorporen més de 3.000 milions d’euros pel país”. Per tot això ha apel·lat a la “responsabilitat” tant del PSC com de Junts per Catalunya. Als socialistes els ha recordat que algunes de les seves propostes, com l’ampliació del Prat o el Hard Rock, són “qüestions extrapressupostàries” i en alguns casos “més pròpies del segle XX que del XXI”. Els ha advertit que una negociació “no és tot o res”. També ha respost als exsocis de Govern, que els han instat a escollir entre ells o el PSC. “Volem la majoria més àmplia possible. Si Junts vol tornar a abandonar el país, és decisió seva”. Els republicans continuaran apostant per un acord a quatre.

La taula de diàleg, en standby?

L'any 2022 també va acabar amb l'incompliment d'un compromís: una nova reunió de la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat que no es va acabar produint. La secretària general adjunta d'ERC ha volgut treure-hi ferro: "Hem acabat l'any sense aquesta reunió que ens hauria agradat, però també és cert que els resultats s'han obtingut, amb l'eliminació del delicte de sedició i la modificació de la malversació perquè no es pugui perseguir de forma fraudulenta". En aquest sentit, es mostren "satisfets" i asseguren que "continuaran treballant perquè el procés de negociació avanci, s'obrin altres carpetes i la taula es pugui reunir". També ha advertit La Moncloa que "el conflicte polític no s'ha resolt" encara i que "la seva resolució és massa important per a poder-ho supeditar a enquestes o eleccions de torn".

Suport a Lula

La primera roda de premsa del 2023 no ha escapat del context internacional, després que aquest diumenge seguidors bolsonaristes assaltessin les principals institucions del Brasil. Marta Vilalta ha volgut “condemnar l’assalt” i traslladar “tot el suport” al govern entrant del president electe Luiz Inácio Lula da Silva, que va prendre possessió el passat 1 de gener. “La raó de ser de l’extrema dreta és la destrucció de la democràcia i les institucions. Sempre farem costat a la democràcia i les institucions”, ha sostingut la dirigent republicana en aquest sentit.