Des de la Moncloa no s'immuten davant l'anunci de la mobilització conjunta el pròxim 19 de gener a Barcelona, en protesta per la cimera hispanofrancesa. El ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, ha celebrat que "la tensió que es va viure el 2017 a Catalunya ja és història" i ha dit que "el futur és el diàleg i l'entesa". Aquesta és la seva posició davant la manifestació que han convocat l'ANC, Òmnium Cultural i el Consell de la República per al 19 de gener a Barcelona, coincidint amb la cimera hispanofrancesa on participaran Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. "Qui vulgui estar en el problema i no en la solució, ja s'ho farà", ha dit, en una roda de premsa des de la seu del PSOE aquest diumenge. El ministre ha destacat que la concentració està impulsada només per "una part" de l'independentisme i que la Catalunya i l'Espanya del 2023 "en res s'assemblen" a la del 2017.

"Afortunadament, la Catalunya i Espanya de 2023 en res s'assembla a la de 2017. Aquesta tensió que es va viure avui és història. Avui el futur és el diàleg i l'enteniment, és que siguem capaços de buscar el que ens uneix i en aquest camí avançar. Per això, el procés sobiranista ha acabat i qui vulgui estar en el problema i no en la solució, ja s'ho farà. Però que ha acabat no ho diu el govern espanyol ni el PSOE, ho diuen els líders independentistes", ha firmat Bolaños en declaracions als mitjans de comunicació des de Ferraz.

Des del govern espanyol creuen que la tensió que es va crear a Catalunya arran del referèndum de 2017 ja s'ha rebaixat, i per aquest motiu s'ha decidit escollir Barcelona com a seu d'aquesta trobada institucional. Des de la Moncloa pretenen demostrar que, com afirmen, "el procés s'ha acabat". Davant d'aquestes afirmacions i l'elecció de Barcelona com a seu, l'ANC, el Consell de la República i Òmnium han convocat una protesta conjunta, amb els detalls encara sense determinar, per manifestar-se contra el que consideren "una provocació".

Convocatòria unitària contra la cimera hispanofrancesa a Barcelona

El Consell de la República, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han anunciat aquest diumenge al matí que han acordat convocar una mobilització conjunta de cara a la cimera hispanofrancesa que se celebrarà a Barcelona el pròxim 19 de gener. En una trobada celebrada aquest dissabte, les tres entitats van acordar unir forces de cara a aquesta convocatòria el dia que es reuniran el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el del govern francès, Emmanuel Macron, a la capital catalana. Les tres organitzacions fan també una crida a la mobilització a tot el teixit social, civil i popular del país. La mobilització social unitària, com diuen en el comunicat, es durà a terme davant l’indret definitiu on tingui lloc la trobada institucional, encara per definir. Els detalls de la convocatòria es donaran a conèixer en una roda de premsa, també unitària, que se celebrarà en els dies vinents.

El 2006 Zapatero i Chirac es van reunir a Girona, amb Pasqual Maragall de protagonista

L'última vegada que la cimera hispanofrancesa es va reunir en territori català va ser l'any 2006. En aquella ocasió, els llavors presidents d'Espanya i França, Zapatero i Chirac, es van trobar a Girona acompanyats del president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall. En aquella ocasió els dos presidents van participar en un fòrum de Diàleg Espanya-França, paral·lel a la cimera, organitzat per la fundació CIDOB. Durant la trobada Maragall es va convertir en un dels protagonistes amb una intervenció en català en què va presentar Catalunya com un "coixí" entre Espanya i França. El president Maragall va prendre un gran protagonisme, poc habitual en aquestes cimeres on els líders territorials solen fer un paper més silenciós. Els dos presidents, a més, van ser rebuts per l’aleshores alcaldessa, Anna Pagans, a l'Ajuntament.