Cop de volant de Pedro Sánchez amb Catalunya -i des de Catalunya- en la cursa cap a l'enèsima cita amb les urnes. Si durant els últims deu dies, des de la Festa de la Rosa de Gavà, el president espanyol en funcions ha exhibit mà dura advertint que no li tremolarà el pols si ha d'aplicar el 155, aquest dimecres el líder del PSOE ha redreçat el to i les formes. De l'amenaça a la seducció. Sánchez ha promès "reconstruir els ponts de la convivència" i ha descartat qualsevol pacte amb Ciutadans i una gran coalició amb el PP. Cap menció ni insinuació, avui, al 155.

Pedro Sanchez PSOE - Sergi AlcàzarFa mesos que Espanya viu immersa en una campanya electoral permanent i Pedro Sánchez n'és un autèntic expert, ha estat més temps candidat que president. Ara s'ha enrolat en una gira que aquest dimecres ha tornat a parar a Barcelona en un míting on s'ha percebut un gir estratègic. Després dies d'enquestes públiques i trakings interns gens esperançadors, al PSOE semblen haver-se adonat que fer de Rivera pot no els sortir-los rendible a Catalunya, un avís que alguns dirigents del PSC ja els havien fet en privat. 

"Ara que pugen els decibels, que s’ha constatat el naufragi dels independentistes i que es despulla el mal que l’independentisme ha fet a les seves files, és quan és més necessari reafirmar els compromisos i conviccions dels socialistes", ha afirmat un Sánchez molt més conciliador. El secretari general del PSOE torna a buscar el carril central entre l'independentisme i Ciutadans i ho fa comprometent-se a "defensar la convivència a Catalunya i un projecte polític plural en una Espanya diversa". En aquest sentit ha definit el PSC com "el partit de la solució i la convivència a Catalunya". Una afirmació que ha rematat Iceta assegurant que ells seran "els garants de l'autogovern", en contraposició a l'independentisme i la dreta. 

En paral·lel a la suavització del discurs amb l'independentisme, Sánchez ha alçat un mur entre el PSOE i el PP i Cs. "On anirem nosaltres amb partits que pacten amb la ultradreta a Espanya?", s'ha preguntat retòricament. Per evitar ensurts el 10-N, el líder del PSOE ha demanat "no jugar a la ruleta russa i votar socialista".

Però n'hi ha hagut més, Sánchez ha recuperat la llista de velles promeses. "Hi haurà un govern que pensi en les demandes i urgències dels catalans de peu", ha dit. I les ha enumerat: seguretat, Rodalies, infraestructures, corredor mediterrani i sanitat. Sense més concrecions. 

Catalunya tindrà un pes cabdal en la campanya dels socialistes, perquè és una peça clau en el manual de resistència de Pedro Sánchez. Recollir-hi uns bons resultats és imprescindible perquè els socialistes no siguin desallotjats de Moncloa. 

Pedro Sanchez PSOE - Sergi AlcàzarIceta, a rebuf

Més enllà d'arremangar-se per Pedro Sánchez per al 10-N, Miquel Iceta s'ha submergit de ple en la seva pròpia campanya per ser president de la Generalitat, a rebuf del PSOE. "Necessitem un Govern que el presideixi algú com jo", ha sentenciat. De fet, ell ha estat més contundent amb l'independentisme que no pas Sánchez. Ha insistit en el respecte a la llei i s'ha referit a la imminent sentència advertint que caldrà "acatar-la perquè vivim en un estat de dret amb separació de poders".

El primer secretari del PSC ha ajudat Sánchez ha carregar contra els seus rivals. En el seu cas ha estat especialment dur amb Podemos. Com Meritxell Batet, ha cridat a la mobilització del vot socialista perquè a la pròxima investidura "no puguin fer la traveta quatre arreplegats". 

"El català que més lluny ha arribat mai"

L'acte ha començat tard perquè un grup de veïns dels barris de la llera del Besós s'han acostat al Centre de Convencions per traslladar als dirigents socialistes, entre els quals el primer tinent d'alcalde Jaume Collboni, el seu malestar pels problemes de seguretat que pateixen. 

Iceta ha estat l'encarregat d'estrenar els discursos. I ha començat la seva intervenció amb una felicitació exhaltada a Josep Borrell, "el català que més lluny ha arribat mai en la política internacional", per haver superat l'examen del Parlament Europeu per ser cap de la diplomàcia europea. 

Col·lecció de promeses

24 hores abans de l'acte d'aquest dimecres a Barcelona, Sánchez va protagonitzar un míting a Jaén, de la mà de la seva eterna rival Susana Díaz. Davant de més de mig miler de militants, en terres andaluses, el president en funcions va prometre que el seu govern (si s'hi manté) reduirà el nombre de jornades -peonades- que caldrà treballar per cobrar el subsidi agrari, l'antic -i famós- PER. Una mesura que, segons els socialistes, pretén fer front a la pujada d'aranzels de Trump. 

Aquesta mateixa setmana, encara un altre anunci, el compromís d'apujar les pensions abans que acabi l'any en proporció a l'IPC.