El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que l'Executiu posarà en marxa un pla d'acció per ajudar el sector agroalimentari i ramader a fer front a la pujada dels aranzels plantejada per l'Administració nord-americana en cas que aquesta mesura finalment es concreti. Entre aquestes mesures, hi hauria una reducció del nombre de peonades per poder cobrar el subsidi agrari.

Així ho ha anunciat en un dinar míting davant de 600 càrrecs i militants socialistes en un hotel de Jaén, on ha precisat que aquests ajuts per fer front a l'"abús aranzelari" de Trump es dirigiran a totes les Comunitats Autònomes, encara que s'ajustaran a les necessitats específiques dels sectors afectats en cada una d'elles.

En el cas d'Andalusia o Extremadura, es tractaria de reduir el "nombre de peonades per poder cobrar el subsidi agrari", ha concretat el president, que ha volgut aclarir que encara que el govern estigui en funcions "continuarà funcionant".

Per intentar que l'amenaça de Trump no es consumi, el govern espanyol està instant la Comissió Europea, per ser qui té les competències en matèria de política comercial, que actuï en defensa dels interessos espanyols.

La pujada dels aranzels a les exportacions de certs productes de països europeus és conseqüència del dictamen de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), que ha conclòs que els ajuts europeus al fabricant d'avions Airbus van ser il·legals i van perjudicar el seu competidor nord-americà, Boeing, per la qual cosa l'OMC autoritza els EUA a imposar sancions a la UE.

Sánchez ha presentat aquest pla d'acció per als agricultors i ramaders que pugui afectar la pujada dels aranzels dels EUA com a exemple que el seu Executiu "no mira cap a un altre costat". "Som un govern que afronta els temes i que el que volem és fer, resoldre, avançar en justícia social, en neteja i en convivència", ha defensat.