Excepcionalment, el Senat i no el Congrés dels Diputats obrirà el curs parlamentari. Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo aspiren aquest dimarts a la tarda, a la cambra alta, a contraposar arguments, projectes, models i mesures sobre les mesures d'estalvi energètic i l'impacte social i econòmic que tenen. Serà el primer debat parlamentari que tindran tots dos des que el gallec ostenta el lideratge del principal partit de l'oposició. 

El context és idoni per situar el punt de partida: tot just arrenca el setembre, en l'horitzó hi ha la cursa electoral frenètica d'aquest 2023 mentre el govern central acaba d'aprovar el primer paquet de mesures per contrarestar els problemes derivats de la inflació i de la pujada del preu de la llum. Tot a les portes d'un hivern complicat energèticament.

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo debatran sobre mesures energètiques al Senat
Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es veuran les cares al Senat / Foto: Europa Press

La Moncloa vol incomodar el PP

El president Pedro Sánchez - que va acceptar la invitació del PP per debatre - té l'oportunitat per remar contra l'efecte Feijóo que, des que lidera el PP, ha aconseguit capgirar les enquestes electorals i que al juny, gràcies a Juanma Moreno Bonilla, va arrasar a les eleccions andaluses.

Amb aquest panorama, l'equip de Sánchez, tal com ha explicat aquest dilluns en un acte ciutadà, assegura que té ganes que comenci el cara a cara. Fonts properes al president espanyol apunten que "és un dia per debatre, per fer pedagogia, per explicar que tot el que estem fent té el suport de la Unió Europa i per posar el PP en una posició incòmoda". Segons el búnquer de la Moncloa, Feijóo "cau en contradiccions, no té cap proposta clara i solvent més enllà d'algunes mesures puntuals". 

Debat Sánchez - Feijóo: una relació encara prematura

Amb l'empenta de les enquestes, el cap de l'oposició podrà mostrar la seva faceta de presidenciable per primera vegada davant de tots els focus. Fins ara Núñez Feijóo només havia pogut llençar preguntes a Sánchez en les sessions de control al Senat, amb el temps molt acotat.

De fet, el líder del PP havia patinat a l'hora d'aportar dades econòmiques. Ara l'equip de Feijóo podrà redimir-se i contrarestar Pedro Sánchez, a qui el gallec veu "en fase de deteriorament" i l'acusa d'estar més preocupat "per estigmatitzar l'adversari" i negar l'alternativa.

Per sobre de tot, el PP aspira a posar la banya en el debat energètic. De fet, segons ha explicat Feijóo aquest dilluns en un esmorzar infomatiu, el seu partit enviarà aquesta setmana a la Moncloa un paquet de propostes per alleugir l'impacte de la crisi energètica sobre els ciutadans i les empreses. N'ha avançat alguna, com l'extensió de la rebaixa de l'IVA i de la llum durant tot l'hivern.