Empat en el primer assalt. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, han viscut aquest dimarts el seu primer cara a cara a les Corts espanyoles. L'enfrontament havia generat molta expectativa. A diferència d'altres líders de l'oposició, el qui va ser cap de l'executiu a Galícia no té acta de diputat, i per tant no pot discutir verbalment amb Sánchez des del Congrés dels Diputats. Per a facilitar les coses, el senador gallec Miguel Tellado va abandonar fa unes setmanes el seu seient per a cedir-lo a Feijóo, i convertir el Senat en l'escenari per als debats públics entre els dos polítics del bipartidisme espanyol.

L'espectacle d'avui s'ha vist marcat pels retrets habituals, però també pel tempteig. Tant Sánchez com Feijóo han volgut compartir la seva voluntat d'arribar a acords i a entendre's de cara al futur. El popular, per exemple, s'ha estrenat reivindicant la política útil i distanciant-se de "la crispació i els insults" que es vivia durant els debats entre el president espanyol i Pablo Casado. "No em reconec en aquella política ni ho fan la majoria d'espanyols". Per contrast, ha volgut mostrar-se com una "alternativa", un home amb qui es pot arribar a acords, recordant que ja li va proposar un pla econòmic basat en la baixada d'impostos (una qüestió en la qual ha tornat a insistir).

Però també hi ha hagut temps per als atacs. Entre altres coses, el popular ha acusat Sánchez de tenir l'oposició dintre del seu propi govern, en referència als ministres d'Unides Podem, i també ha lamentat els socis amb qui pacta, com Esquerra Republicana i EH Bildu. "Hauria de deixar d'estar a l'alça de la minoria dels independentistes i posar-se a l'alçada de les majories", ha reblat. No només això, sinó que també ha dit que Sánchez "és com un conductor que va en direcció contrària", i que deixi de pensar en l'anomenat 'efecte Feijóo' al PP per a centrar-se en "l'efecte de la inflació".

 

"No compleixen la Constitució"

En el torn de Pedro Sánchez, més del mateix. Per una banda, li ha ofert una benvinguda cordial i ha compartit la voluntat del popular d'arribar a acords i treballar "per una millor unitat". I també ha aprofitat per reivindicar la feina feta per l'executiu durant aquest temps, per fer front a la pandèmia i a la guerra a Ucraïna. "El govern d'Espanya sempre treballa per protegir les famílies i les empreses. Ho hem fet amb l'escut social, l'Ingrés Mínim Vital i els Fons Europeus".

Però també hi ha hagut molts retrets de Sánchez a Feijóo, acusant-lo de ser deslleial amb la Constitució. "Està disposat a complir-la i renovar els òrgans constitucionals?", ha preguntat en referència al Consell General del Poder Judicial. També ha lamentat que no va voler pactar amb ell per treure la paraula 'disminuït', i que "continua en la línia de Casado de parlar malament d'Espanya quan viatja fora".