La crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna i el gran augment dels preus són els dos temes que marquen l'agenda del govern espanyol en aquest inici del nou curs polític. Per això, es va convocar un ple extraordinari per aprovar les primeres mesures que conformen un decret d'estalvi energètic i Sánchez va anunciar en la primera entrevista de la temporada que rebaixaria, com ja havia fet amb la llum, l'IVA sobre el gas del 21 al 5%. Aquesta era una mesura proposada des del mes d'abril per Alberto Núñez Feijóo, que ha celebrat que Sánchez reculli la idea del PP, amb mesos de retard. Amb tot, però, ara ha reclamat que aquesta mesura, que entraria en funcionament l'octubre i estaria en vigor fins al 31 de desembre, s'allargui durant tot l'hivern, que es preveu més dur que mai. 

No es vol limitar a ser espectador 

Aquesta és una de les propostes estrelles del pla d'estalvi energètic que ha creat el líder de l'oposició en resposta al del ministeri de Teresa Ribera, i que enviarà a la Moncloa en els pròxims dies, segons ha anunciat ell mateix. El pla de Feijóo inclou mesures a curt i mitjà termini, per evitar ser "espectadors dels nous errors del govern espanyol" i posar les seves propostes damunt la taula. En aquest sentit, a només un dia del segon enfrontament entre el líder del govern espanyol i el de l'oposició al Senat, Feijóo ha anunciat que li enviarà aquesta mateixa setmana les seves propostes, perquè el govern espanyol les consideri.  

A banda d'allargar la rebaixa de l'IVA sobre el preu de la llum i del gas, Feijóo ha anunciat tres propostes més que formen part de les que ha remès a Sánchez: explotar "totes les fonts de generació elèctrica", una referència a la seva proposta de recuperar les centrals nuclears, quelcom que des del govern espanyol han negat en rotund, assegurant que és una idea més pròpia del segle XX que del XXI; apostar per desburocratitzar la instal·lació d'energies renovables i crear un pla de ajudes i indemnitzacions davant els preus de l'energia en les indústries electrointensives. 

Crítiques al topall del gas

Feijóo ha aprofitat l'ocasió per criticar el topall del gas que s'aplica a Espanya i que ara la Unió Europea es planteja allargar a tot el continent. Segons el líder del PP aquesta mesura genera dos grans problemes. Espanya hauria finançat ja en 470 milions d'euros els consumidors de francesos, quelcom que es podria traduir en gairebé 1.000 milions fins a finals d'any, segons ha denunciat Feijóo, fet al qual se li ha d'afegir que no s'ha calculat l'impacte econòmic de deixar fora de la mesura a les cogeneradores d'indústries que empren el gas com una de les seves principals fonts de producció.