El PDeCAT aposta per fer efectiva la República Catalana. Ara bé, encara ha de decidir quan fer-ho. Les bases del partit van aprovar aquest divendres al vespre en comissió una esmena a la ponència política, el full de ruta que ha de marcar el futur de la formació, que defineix com un dels objectius del partit "fer efectiu aquest estat independent de forma immediata, fent efectiva la república catalana". 

Ara bé, com que va ser aprovada per un estret marge de vots i davant la importància de la qüestió, s'ha decidit portar l'esmena al plenari on es decidirà entre dues propostes de redactat. Per una banda, l'esmena aprovada, que aposta per fer-la efectiva de "forma immediata", o l'altra proposta que aposta per fer-ho "el més aviat possible".

Els estatuts del partit estableixen que, si una proposta perd una votació en comissió però obté almenys un 40%, es pot portar al ple perquè sigui la militància qui decideixi. Per contra, però, també la Mesa de la comissió en qüestió ho pot portar al ple si la votació és ajustada.

En aquest cas, és l'esmena que proposava "fer la república efectiva de manera immediata" la que ha guanyat en la comissió -després d'un "intens" debat i per un resultat "ajustat"- i la Mesa -que defensava fer la república "el més aviat possible"- la que ha perdut. Tot i això, la Mesa ha decidit portar-la al ple perquè siguin els associats els que decideixin quan s'ha d'implementar la república.

Debat sobre la unilateralitat

Pel que fa a la resta d'esmenes presentades a la ponència, s'està debatent si el partit aposta per la unilateralitat o no, i també quina ha de ser l'organització del partit. Sobre aquest darrer punt, la formació ja ha decidit celebrar una Assemblea Nacional cada dos anys sobre la ideologia del partit i una altra cada quatre per decidir la direcció. Ara bé, han matisat que si en l'Assemblea ideològica no se superen el 50% dels vots se n'ha de convocar una altra per modificar direcció.

L'assemblea nacional del PDeCAT, que té lloc entre divendres i diumenge, ve marcada per la pugna entre la coordinadora Marta Pascal i els crítics per fer-se amb la direcció del partit, així com per el debat sobre la integració al moviment impulsat pel president Carles Puigdemont, la Crida Nacional per la República.