El Partit Demòcrata (PDeCAT) dona suport a la proposta de l'ANC per celebrar primàries republicanes de cara a les eleccions municipals del maig del 2019. La portaveu del partit, Maria Senserrich, ha confirmat que la formació secunda l'entitat independentista, però ha avisat que el territori és "molt divers".

En una roda de premsa aquest dilluns al migdia a la seu del partit -posterior a la reunió del Comitè Nacional-, Senserrich ha fet notar que el PDeCAT ja va posar damunt la taula en la seva Convenció Municipalista l'aposta per fer primàries: "L'objectiu és tenir el màxim d'alcaldies i ajuntaments independentistes, i si és compartit [amb l'ANC], cal trobar la fórmula per aconseguir-ho", ha subratllat, després de confirmar que el PDeCAT també aposta per fer un "front comú". D'altra banda, Senserrich ha anunciat que l'assemblea dels dies 20, 21 i 22 de juliol ja té uns 1.700 inscrits, pels 1.500 que hi va haver en el Congrés Fundacional del 2016.

Així mateix, Senserrich ha fet constar que el PDeCAT ja compta amb molts alcaldes i alcaldesses que defensen el país i que estan "perseguits" per la justícia. Al seu parer, cal posar-los en valor perquè fan una feina "molt important". Sigui com sigui, la portaveu ha reiterat que la formació nacionalista treballarà "conjuntament" amb l'ANC per fer "cirurgia fina" i treballar de manera coordinada. Això sí, ha advertit que la realitat del país és "molt diversa" i que "no tot funciona igual a cada zona" del territori català.

Pel que fa a la petició del líder de JxCat, Carles Puigdemont, per rebre les prerrogatives que li pertoquen com a expresident del Govern, Senserrich ha mostrat el suport del seu partit: "Les lleis s'han de complir, també per a qui ho demana, i estem al seu costat per aconseguir-ho". Sobre l'oferta del partit perquè Puigdemont en sigui el president, Senserrich s'ha limitat a respondre que serà a l'assemblea de finals de juliol quan es decidirà.

Sobre altres qüestions, Senserrich ha explicat que el Comitè Nacional del partit s'ha conjurat per fer un "front comú" sobre l'habitatge, com a primera força municipalista, conjuntament amb el Govern i els grups del Parlament i de les corts generals espanyoles. El PDeCAT aposta per augmentar el Parc Públic d'Habitatge, aprovar una llei pròpia d'arrendaments catalana, a més de treballar per modificar la normativa espanyola.

El d'avui ha estat el primer Comitè Nacional del PDeCAT on hi han assistit els consellers amb carnet del partit, que van prendre possessió ara farà un mes i mig: el titular d'Interior, Miquel Buch; la d'Empresa, Àngels Chacón; el cap del departament de Territori, Damià Calvet, i el de l'àrea de Polítiques digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.