L’Assemblea Nacional Catalana proposa organitzar primàries republicanes a les principals ciutats del país. El secretariat nacional de l’ANC s’ha reunit aquest diumenge, en plenari extraordinari a Barcelona, per debatre el posicionament de l’entitat davant les properes eleccions municipals del 2019.

Amb l’objectiu d’aconseguir el màxim d’alcaldies independentistes, de garantir la unitat d’acció i de fer efectiva la República catalana, el secretariat nacional de l’ANC proposa impulsar i potenciar un procés de primàries per triar els representants polítics.

Aquestes primàries hauran de conformar una llista republicana unitària als municipis de més de 25.000 habitants i garantir l’elecció d’una alcaldia independentista.

Aquesta llista s’obrirà a candidats de la societat civil i de partits. L’ANC considera que aquesta llista "afavoreix la unitat d’acció, no divideix i promou el valor republicà de participació i accés a la política municipal, imprescindible en un moment excepcional".

En els municipis de menys de 25.000 habitants, les assemblees territorials hauran de valorar, d’acord amb el secretariat nacional si és aconsellable impulsar un procés de primàries en el municipi o seria millor establir només compromisos amb els actors locals, per seguir garantint l'"alcaldia independentista".

La proposta de l'ANC dona suport a la del periodista Jordi Graupera: que proposa unes primàries obertes de tot l'independentisme per escollir un sol candidat.