El PDeCAT recela de la fundació de JxCat. "La promesa de ser inclusius no s'ajusta a la realitat", apunten des de l'entorn del president de la formació, David Bonvehí. Fonts de la direcció consultades per l'ACN han valorat el congrés fundacional del nou JxCat d'aquest dissabte, i desconfien de la promesa del president de la Generalitat Carles Puigdemont que JxCat no serà "cap eina sectària ni excloent".

"Diuen que seran inclusius, transversals, que hi cabrà tothom i que es faran primàries, però al final es farà el que digui Puigdemont", critiquen també des de la direcció demòcrata, que constaten que "el problema no són les declaracions, sinó els fets".

"Per sota de les expectatives"

"Estan per sota de les seves expectatives", valoren des de l'entorn de Bonvehí sobre l'acte polític de JxCat on han participat el president Carles Puigdemont, el president Quim Torra i els presos polítics del partit. Els afins al president del PDeCAT opinen que el nou partit no ha engegat amb la força que esperava Puigdemont.

Argumenten, per exemple, que els 2.500 militants actuals de JxCat estan "lluny" dels 7.900 associats de la Crida que van participar de la consulta del 19 de juliol per convertir-se en una fundació.

david bonvehí pdecat acn
David Bonvehí, president del PDeCAT. / ACN
 

El difícil acord entre PDeCAT i JxCat

L'equip de Bonvehí critica que el president del Govern a l'exili hagi tirat endavant el seu partit, malgrat que encara es mantenen certes converses per buscar un acord 'in extremis' entre PDeCAT i JxCat. Els dirigents arrenglerats amb Bonvehí, Marc Solsona, Marc Castells, Ferran Bel i Montserrat Candini creuen que, després de la fundació de JxCat, l'entesa és ara "més lluny", principalment pel model ideològic.

En aquest sentit, els afins amb el president del PDeCAT insisteixen que si no hi ha acord el partit es presentarà en solitari a les properes eleccions. Confien que no aconseguirien només "uns pocs milers de vots", i avisen que aquests suports podrien allunyar JxCat de superar ERC.

Tot i això, el sector crític encapçalat per Míriam Nogueras se centra ja en la "nova eina" de JxCat. "Nosaltres ara ja tenim l'eina, el partit i el projecte", subratllen des del sector crític. De fet, els afins a Puigdemont rebaixen la importància que puguin tenir l'agenda i les passes que intentin marcar Bonvehí i la seva direcció "segrestada". Els dirigents del PDeCAT que ja militen a 'Junts' reivindiquen la proposta dels "presos polítics" que el Partit Demòcrata s'integri a JxCat, rebutjada per la majoria de l'executiva, i estudien si forçar alguna votació al Consell Nacional del 30 de juliol.