Hores abans que es posi en marxa el congrés de fundació de JxCat, el president del PDeCAT, David Bonvehí, ha dirigit una carta vídeo als associats del seu partit per explicar-los els "esforços ingents" de la formació que presideix per arribar a un acord amb la força que lidera Carles Puigdemont

Amb tot, admet que "a dia d'avui" no ha estat possible l'entesa i ho atribueix al fet que "el nou instrument que es constitueix demà" ha fet una crida per a què s'hi sumin persones a títol individual i "en canvi no garanteix que el PDeCAT i el que representa hi sigui".

Propostes per l'acord

Bonvehí garanteix, això no obstant, que tant el partit com ell mateix no estan deixant d'aportar "propostes per tal que aquesta transició sigui possible". De fet, el consell nacional del PDeCAT que ha de prendre una decisió sobre aquesta qüestió no se celebrarà fins al dia 30 de juliol, és a dir, cinc dies després de l'inici del congrés de JxCat.

 

El congrés fundacional del JxCat es posarà en marxa aquest dissabte però no es tancarà fins al 3 d'octubre. Al llarg d'aquestes setmanes s'elaboraran i aprovaran els documents polítics i organitzatius, es presentaran les candidatures per als òrgans de direcció i es faran les diferents votacions telemàtiques.

El PDeCAT, que forma part de la marca JxCat des de la seva creació i que, de fet, era propietari de les sigles fins que van passar a mans de Puigdemont, fa mesos que manté converses per confluir en aquest espai.

Això no obstant, l'exigència que l'entrada dels militants del PDeCAT a les noves sigles sigui a títol individual i el no reconeixement de la formació demòcrata com a tal, en forma de quota que garanteixi la seva presència i discurs, ha impedit l'acord.

Marc Solsona PDeCAT 2 ACN

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona / ACN

De fet, el PDeCAT ha recordat aquest matí, a través del seu portaveu, Marc Solsona, que no admet la doble militància i que aquells associats que s'afiliïn al nou partit​ de Puigdemont hauran d'abandonar a formació demòcrata.

A finals de juny, els presos polítics i Lluís Puig des de Brussel·les van plantejar una proposta per tancar un acord, sense quotes ni vetos, i ajornar sis mesos la decisió sobre la dissolució o no del PDeCAT.

El PDeCAT va rebutjar-ho en una tensa executiva en què es va sotmetre a votació i poc després Puigdemont va anunciar la posada en marxa del nou partit. Ho va fer amb un llistat d'una cinquantena de persones, entre les quals consellers i membres de l'actual direcció del PDeCAT que estan actuant com a impulsors del nou partit.

Madrenas Artadi presentació congrés Junts

L'alcaldessa de Girona i membre del PDeCAT, Marta Madrenas, i la regidora de Barcelona Elsa Artadi actuen com a portaveus de JxCat