El PDeCAT intenta evitar que l'assemblea que celebra entre divendres i diumenge derivi en una crisi oberta al partit. El pols intern fa setmanes que s'està gestant i ha acabat posant en qüestió la continuïtat de la coordinadora de la formació demòcrata, Marta Pascal. La presentació aquest dilluns del moviment que impulsa Carles Puigdemont, la Crida Nacional per la República (CNR), ha irromput en el darrer tram dels preparatius d'aquesta cita. No obstant això, les diferències entre Puigdemont i Pascal fa ja mesos que s'arrosseguen.

L'alcalde de Molins de Rei i cap visible del sector crític, Joan Ramon Casals, ha deixat clar que en cas que PDeCAT no s'arrengleri clarament amb les propostes de Puigdemont presentaria una candidatura per desbancar la direcció de Pascal. Casals no ha confirmat encara si manté aquesta intenció, però fonts pròximes asseguren que ho podria anunciar demà.

No només els crítics reclamen el suport al president. Els consellers Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, empresonats a Lledoners i el conseller Lluís Puig, exiliat a Brussel·les, van fer públic dimarts una crida al partit a integrar-se en aquest moviment. “La decisió més transcendent de l’Assemblea del PDeCAT ha de ser respondre positivament a aquesta Crida Nacional i articular els instruments necessaris per culminar la creació d’aquest nou espai polític al llarg de la tardor d’enguany”, asseguren.

La pressió damunt de la coordinadora creix per moments, sabent a més que una negativa a fer costat a Puigdemont derivaria en un trencament clar del partit. Pascal ha proposat ampliar l'executiva per esquivar l'enfrontament, però les distàncies es mantenen. Les diferències són més de fons. 

Dilluns va assistir a la presentació del CNR però va ocupar les darreres files de la sala d'actes. Al matí, la portaveu del partit, Maria Senserrich, havia evitat comprometre el suport a la iniciativa de Puigdemont assegurant que el partit farà el que els seus simpatitzants decideixin.

El darrer episodi de tensió entre l'entorn de Puigdemont i Pascal s'havia produït tres dies abans, divendres, quan va transcendir que el PDeCAT havia registrat com a partit davant del Ministeri de l'Interior la marca JxCat amb la qual va concórrer el president a les eleccions i que és propietat de la formació demòcrata.

Si finalment l'assemblea del PDeCAT assumís la proposta de Puigdemont, una part del partit considera que caldria escollir una comissió que s'encarregui de conduir la formació cap a aquest moviment ―que té previst constituir-se aquesta tardor en una convenció―. Altres fonts apunten que podria ser la direcció actual qui s'encarregui d'aquesta funció, sempre que assumeixi el compromís del partit. "El partit l'ha de dirigir algú que cregui en allò que acabin dient les ponències. La direcció ha de creure-s'ho, ho ha de defensar com a propi", apunta un dirigent del partit.

El qüestionament de Pascal ha arribat també des de les xarxes, on el hashtag #pascaldimissió ha aconseguit situar-se com a tendència aquest dijous a Twitter. La tensió no ha afectat només la coordinadora, també el responsable d'organització, David Bonvehí, va ventilar les seves diferències amb simpatitzants del partit a través de les xarxes.