El moviment sobiranista unitari i transversal que planteja el president Carles Puigdemont rere el nom de Crida Nacional per la República es proposa ser una “eina d’acció política que pugui participar en totes i cadascuna de les cites electorals que es produeixin fins a la plena instauració de la República”. La presentació d'aquesta iniciativa s’ha fet aquesta tarda a l’Ateneu Barcelonès i l'afluència de públic ha obligat a repetir l'acte un cop ha conclòs.

Ni Puigdemont, exiliat a Alemanya, ni Jordi Sànchez, empresonat al centre penitenciari de Lledoners, ni el president, Quim Torra, que a darrera hora ha vist anul·lat el seu vol de retorn des d'Alemanya, han pogut ser presents a l’acte. Sí que hi eren, però, els consellers Damià Calvet, Jordi Puigneró i Àngels Chacón, així com la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal ―que s'ha assegut a les darreres files de la sala―, i el vicesecretari general d'acció política d'ERC, Eduard López ―que ha seguit l'acte a peu dret en un lateral―. També eren presents les esposes de Jordi Sànchez, Susanna Barrena; Josep Rull, Meritxell Lluís; i Jordi Turull, Blanca Bragulat; a més de la germana de Toni Comín, Betona Comín.

crida nacional república acte Ateneu Rull Turull Mascarell Geis

"Aquesta és una crida més com a punt de partida, no és un punt d’arribada, és un punt de partida obert i generós que s'adreça a tothom", ha assegurat Puigdemont. Segons el president, aquest moviment ha de ser transversal tant des del punt de vista social com territorial, i plural, i s'ha d'impulsar a partir de la unitat civilsense renúncies, i "amb gran generositat". "No va contra ningú, tothom és benvingut, tothom és necessari, no ens hi sobra ningú i tothom té alguna aportació absolutament imprescindible a fer per a la victòria. La República té molts accents, i els volem tots", ha assegurat.

Els promotors de la iniciativa han obert una pàgina web, amb el nom de cridanacional.cat, per recollir adhesions i obrir un procés que culminarà la tardor vinent amb la celebració d'una convenció constituent.

L'acte ha començat amb una salutació per videoconferència de Puigdemont que ha continuat seguint l'acte des d'una gran pantalla.

L’objectiu, segons el manifest que s'han encarregat de llegir el delegat de la Generalitat a Madrid i candidat de JxCat, Ferran Mascarell, i la diputada Gemma Geis, és "construir un moviment que cristal·litzi en un instrument polític organitzat que aplegui aquelles persones que comparteixin l’objectiu de proclamar la República Catalana mitjançant mètodes exclusivament pacífics i democràtics". Un cop aconseguida la República, el moviment es compromet a dissoldre's.

En la seva intervenció, Puigdemont ha destacat que la política ha d'aspirar a representar la societat en cada moment, que "temps nous demanen revisions" i "els temps futurs demanaran que eines que ara es consideren necessàries hagin de caducar o s'hagin de renovar". "Això és la política, saber interpretar i representar les aspiracions de cada generació", ha resumit.

Torra ha intervingut a través d'un missatge d'àudio on ha lligat a l'èxit de la Crida Nacional a "la sort del país els propers mesos" i "tots els sacrificis que caldrà fer" perquè, segons ha dit, "la independència és una causa justa" i "imprescindible per tenir un futur". "Per Catalunya i per la vida", ha acabat la seva intervenció.

acte Ateneu Carles Palacio

El president de JxCatJordi Sànchez, ha enviat una carta des de la presó de Lledoners que s'ha encarregat de llegir el diputat Toni Morral. "Quan hem anat junts sempre hem sumat. És el moment de ser generosos i sumar voluntats. Aquesta no és una crida a sumar partits, és una crida a homes i dones lliures, no és una crida a refundar cap partit ni cap espai, és una crida a la transversalitat", ha assegurat Sànchez, que ha dirigit la seva apel·lació específicament a la gent d'esquerres.