El PDeCAT ha registrat la marca JxCat com a nou partit polític, segons figura en el registre de partits del Ministeri d'Interior recollit per Europa Press.

El PDeCAT va iniciar els tràmits fa unes setmanes i aquest divendres s'ha publicat oficialment.

Al web del ministeri figura que el nou partit està domiciliat en la mateixa adreça de la seu del PDeCAT, al carrer Provença de Barcelona, i recull que la presidenta és Laia Canet, consellera municipal de la formació a Barcelona, segons publiquen els diaris Ara i La Vanguardia.

JxCat va ser la marca amb què el PDeCAT es va presentar a les eleccions del 21 de desembre de 2017, una llista amb candidats amb carnet del PDeCAT, però amb la particularitat que també hi havia un nombrós grup d'independents.

Malgrat això, el PDeCAT no ha mantingut sempre els mateixos punts de vista amb aquests independents, i precisament aquests també han registrat un altre partit polític.

La marca JuntsxRep

Segons el mateix web del Ministeri d'Interior, els independents han registrat Junts per la República (JuntsxRep) amb el diputat en el Parlament Toni Morral com a president; la diputada Aurora Madaula com a secretària i el també parlamentari Josep Riera com a vocal.

Quan el PDeCAT va anunciar la seva intenció de presentar-se a les eleccions municipals amb la marca JxCat, precisament Madaula i Riera van expressar el seu disgust i van considerar que era una apropiació indeguda d'una marca electoral que, segons el seu parer, va molt més enllà del PDeCAT.

"PDeCAT, no en el meu nom. Sóc diputada de JxCat i no em representa ni la vostra manera de fer ni el vostre projecte. JxCat va néixer com un projecte transversal de país i no de partit. El nom no fa la cosa. I ho sabeu", va protestar Madaula a Twitter.

El registre de JxCat com a partit té data del dimecres 11 de juliol, mentre que el de JuntsxRep és d'un dia abans, del dimarts 10.

Congrés al juliol

El PDeCAT celebrarà el 20, 21 i 22 de juliol un congrés en el qual, precisament, haurà d'abordar les relacions amb el grup parlamentari i el futur del partit quant a les seves sigles.

La decisió de presentar-se a les pròximes eleccions municipals com JxCat ja està presa, però el debat obert és en si ha de ser la marca definitiva del PDeCAT, unes sigles que només tenen dos anys de vida, quan es va produir la refundació de Convergència.

Moviment 1-O

En paral·lel, un grup de sobiranistes propers a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont (JxCat) van registrar al maig el partit Moviment 1 d'Octubre (M1-O), entre els que figura el director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya (EAPC), Agustí Colomines.

Es dóna la circumstància que tant Moviment 1 d'Octubre com Junts per la República estan domiciliats en la mateixa adreça del carrer Calders de Barcelona.