El president del PDeCAT, David Bonvehí, ha exigit avui al govern espanyol que activi una taula de negociació bilateral entre Estat i Generalitat, "amb interlocutors autoritzats per les dues parts", perquè la seva formació avali la tramitació dels pressupostos que es presentaran divendres.

"Si els pressupostos generals són imminents i el president, Pedro Sánchez, no fa alguna cosa imminent, presentarem una esmena a la totalitat", ha avisat en una entrevista a SER Catalunya.

Sánchez ha anunciat avui en una entrevista amb Efe que els pressupostos generals es presentaran en el pròxim Consell de Ministres de l'11 de gener, després de la qual cosa es buscarà el suport no només dels partits independentistes, sinó també de PP i Cs.

Bonvehí ha precisat que quan ahir va obrir la porta al fet que els diputats del PDeCAT no presentessin aquest tipus d'esmena i, així, permetessin la tramitació dels pressupostos, desconeixia que els comptes es presentarien aquesta mateixa setmana, per la qual cosa "volia ser el més curós possible".

En aquest sentit, ha assegurat que la decisió de votar 'no' als pressupostos de l'Executiu de Sánchez "és una decisió presa en tots els òrgans del partit" i consensuada amb la resta de formacions independentistes que només es modificarà si es percep "una voluntat de diàleg franc amb propostes per a Catalunya".

Bonvehí ha retret a Sánchez que després de sis mesos en el govern no hagi concretat cap proposta per desbloquejar el conflicte català, si bé ha aplaudit que "parli diferent" de com ho feia el seu predecessor, el popular Mariano Rajoy.

"Els pressupostos d'un govern són la llei més important i avalen les seves decisions polítiques. Per això, no podem donar el nostre aval al govern socialista", ha recalcat el president del PDeCAT, que ha admès que l'alternativa d'un Executiu en mans de PP i Cs seria "el pitjor que li podria passar a Catalunya".