El pols intern al PDeCAT sobre la conveniència o no de permetre la tramitació dels pressupostos de Pedro Sánchez es manté obert. El president del partit, David Bonvehí, ha assegurat aquest dilluns que la formació demòcrata es manté en el no als pressupostos de l'Estat, però ha admès que no pot avançar què faran els seus diputats quan es tramitin els comptes perquè encara desconeixen quin serà el posicionament del govern espanyol.

Els darrers dies de desembre la vicepresidenta del partit, Míriam Nogueras, i el responsable d'organització, Ferran Bel, van mantenir un enfrontament públic en relació a la conveniència o no de permetre la tramitació dels comptes votant en contra de les esmenes a la totalitat de l'oposició. Nogueras assegurava que el PDeCAT ja va decidir el no al projecte de Sánchez mentre Bel mantenia que aquesta negativa no implicava impedir-ne la tramitació.

Aquest debat es manté obert dins del partit, que considera que permetre que el projecte de pressupostos es tramiti atorgarà al govern de Pedro Sánchez uns mesos de temps. En canvi, si prosperen les esmenes a la totalitat de l'oposició, els pressupostos ni tan sols podran tramitar-se al Congrés.

Bonvehí, que ha assegurat que l'estratègia final serà adoptada de manera conjunta pels partits independentistes i el Govern de la Generalitat i que ara mateix apostaria per una esmena a la totalitat dels comptes, ha tret ferro a l'enfrontament públic que han mantingut Nogueras i Bel, i ha reivindicat que el PDeCAT va ser "el primer partit" que va dir no als pressupostos, "per dignitat i per coherència política".

En qualsevol cas, el president demòcrata ha insistit a deixar oberta la porta al posicionament definitiu, amb la qual cosa donava la raó a Bel. "Si Sánchez s'atrevís a portar-los al Congrés en aquest moment, valorarem quins tràmits parlamentaris fem, si presentem esmenes a la totalitat o no. Esperem que presenti pressupostos", ha reiterat.

Bonvehí ha recordat que depèn de Sánchez fer algun moviment i que el seu partit es manté en el no perquè "l'altra part no es mou". "Depèn del govern de l'Estat, ja hauria d'haver fet una proposta per als propers mesos", ha advertit.

Municipals

Pel que fa a les eleccions municipals, ha insistit que Neus Munté és la candidata del PDeCAT a Barcelona i ha expressat "tota la confiança" perquè gestioni la llista, per la qual cosa no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que Elsa Artadi lideri una candidatura amb Quim Forn.

Això no obstant, Bonvehí ha admès que "la llista, que es dirà JxCat, anirà molt més enllà del partit, la filosofia serà com la de desembre de l'any passat".

Precisament, el PDeCAT es desplaçarà el proper dilluns 14 de gener a Waterloo per celebrar una reunió extraordinària de la direcció amb el president Carles Puigdemont, "per aprofundir en l'anàlisi de la situació política" d'una manera molt centrada en les properes eleccions municipals i europees que s'han de celebrar aquest any.

Amb tot, Bonvehí ha assegurat que es planteja parlar amb el president sobre el projecte de la Crida que impulsa. "La Crida no s'ha acabat de definir, està en ple procés d'esmenes, com a partit esperem la seva definició. Fins que la Crida no estigui acabada de conformar, jo, com a president, no puc fer una proposta definitiva", ha assegurat.

Nova seu

La formació demòcrata haurà de canviar de seu abans de finals d'aquest mes després que fa dues setmanes es va vendre l'actual, que era propietat de CDC. El PDeCAT busca una nova seu "que ha de ser moderna, on es pugui treballar còmodament amb un espai més obert i diàfan".