La direcció del PDeCAT confia en Artur Mas, Àngels Chacón i la presidenta del consell nacional del partit, Mercè Conesa, com a noms "importants" per enfortir el partit, després de l'estampida de baixes cap a JxCat. Segons fonts de l'executiva que presideix David Bonvehí, la formació nacionalista també compta amb els alcaldes i diputats al Congrés que mantenen el carnet del partit.

Així, el PDeCAT destaca els valors que manté arreu del territori, sobretot a algunes comarques metropolitanes de Barcelona, i també sobretot a Lleida, Bages, Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i la Cerdanya. Sigui com sigui, el PDeCAT assumeix que haurà d'afrontar un relleu generacional per dissenyar el futur del partit. Almenys uns 800 associats -un 7% del total- s'han donat de baixa per la pugna amb JxCat.

mercè conesa pdecat - acn

La presidenta del consell nacional del PDeCAT, Mercè Conesa | ACN

El PDeCAT manté ara mateix quatre diputats associats al Parlament -Marc Solsona, Narcís Clara, Lluís Font i Montserrat Macià-, i quatre més al Congrés -Ferran Bel, Sergi Miquel, Genís Boadella i Concepció Cañadell. A les institucions, el partit també compta amb la consellera d'Empresa. Chacón, de fet, és el principal baluard del PDeCAT en cas de presentar-se en solitari a les eleccions. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, també es manté a les travesses.

La formació de Bonvehí també confia en Mas. L'expresident de la Generalitat manté el seu silenci, si bé el seu entorn ha confirmat que l'exlíder del partit manté el carnet, i que per ara no té intenció de donar-se d'alta de JxCat. El PDeCAT compta amb l'impacte de Mas, en cas que el partit afronti les eleccions en solitari.

Dirigents del partit com Solsona o el propi Castells aposten per assumir l'embat electoral com a PDeCAT i prou. Altres veus de l'executiva i el territori, però, prefereixen explorar una entesa amb el PNC de Marta Pascal. Fonts de les dues formacions asseguren que, de moment, no hi ha hagut cap conversa formal.

El pes territorial

El PDeCAT sempre s'ha reivindicat com "el partit dels alcaldes". Ara, però, compta amb menys suports que mai al territori, després del degoteig de baixes. Sí que manté la confiança dels propis Solsona i Castells, així com d'Albert Piñeira, Carles Pellicer, Lluís Soler, Meritxell Roigé, David Font, Montserrat Candini i Miquel Ángel Méndez.

El partit també assegura que manté la majoria a les diputacions de Tarragona i Lleida. Bonvehí, però, ha perdut l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la de Vic, Anna Erra.