El PDeCAT, a través del seu portaveu al Congrés Jordi Xuclà, ha registrat una bateria de preguntes al govern espanyol perquè expliqui per escrit les destitucions de la directora d'Exteriors, Marina Borrell, i Agustí Colomines, director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, mitjançant el 155. Tanmateix, portaveu de la Moncloa i ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo ha exposat que la decisió s'ha pres perquè duien a terme tasques "incompatibles amb el càrrec que tenen en aquests moments", ha dit després del Consell de Ministres.

La qüestió és que la destitució de Borrell arriba després que aquest dimecres Lluís Puig participés en un acte de la Setmana Catalana de Brussel·les per celebrar el 100è aniversari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo que va tenir lloc a la delegació del Govern català a Brussel·les. El conseller va ser convidat pel casal català, i tot seguit, el Govern central va anunciar que prendria les "mesures oportunes" i que la seva intervenció tindria "conseqüències immediates".

Al seu torn, Colomines atribueix el seu cessament a l’intent de l’Estat d’“escapçar la Generalitat”. “Som com hostatges. Com no han pogut amb la caça major ens van liquidant un a un”, ha denunciat.

Les preguntes del PDeCAT són les següents:

"Quina sensibilitat manté el Govern espanyol respecte al reconeixement d'una figura literària de la cultura catalana i internacional, de la talla de Manuel de Pedrolo?; 

En el context d'aquesta sensibilitat, ¿dóna suport al Govern que la delegació de la Generalitat dins de la Setmana Catalana a la capital belga i en les vespres del 23 d'abril, dia del llibre, pugui commemorar el 100 aniversari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo?; 

En relació a l'assistència del destituït conseller de cultura de la Generalitat, Lluís Puig al'acte, ¿és conscient el Govern que el Sr. Lluís Puig és un ciutadà lliure a Bèlgica, per decisió judicial, a qui no se li pot prohibir la entrada a aforaments oberts al públic?

Tenint en compte les mesures que ha pres el Govern espanyol, ¿és conscient que la seva aplicació només es podria interpretar com un atac més del Ministeri d'Afers Exteriors i del Govern a la cultura catalana, aprofitant-se de la seva intervenció de la Generalitat a través l'art.155 CE?

Quines són les raons per les quals el Govern ha anunciat la destitució de la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell?

És conscient que està utilitzant com a excusa, la realització d'un acte cultural en reconeixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo, per a adoptar una decisió política de destitució de la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell?

El Govern ha pres mesures per l'acte que celebrava el 100 aniversari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo dins de la Setmana Catalana a la capital belga a la delegació del Govern de la Generalitat a la UE.

Quines són les raons per les quals el Govern ha anunciat la destitució del director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines?"