Arriben les primeres conseqüències per l'acte del conseller Lluís Puig a la delegació del Govern a la UE, intervinguda pel govern espanyol des de l'aplicació del 155. Aquest divendres el Consell de Ministres ha aprovat la destitució de la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, notícia que va saltar aquest dijous. Segons el portaveu Íñigo Méndez de Vigo, la decisió s'ha pres perquè duien a terme tasques "incompatibles amb el càrrec que tenen en aquests moments", ha dit després del Consell de Ministres.

La destitució arriba després que aquest dimecres el conseller Lluís Puig participés en un acte de la Setmana Catalana de Brussel·les per celebrar el 100è aniversari del naixement de l'escriptor Manuel de Pedrolo que va tenir lloc a la delegació del Govern català a Brussel·les. El conseller va ser convidat pel casal català.

Només conèixer la participació de Puig a l'acte de Brussel·les, el Govern va anunciar que prendria les "mesures oportunes" i que la seva intervenció tindria "conseqüències immediates". Aquest matí, el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha confirmat les intencions del govern espanyol i ha titllat "d'incident desagradable" la participació del conseller en l'acte.

El Ministeri d'Exteriors -de qui depèn la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat, en aplicació de l'article 155- assegura que havia donat "instruccions precises que no s'organitzés cap tipus d'acte polític" a l'oficina de Catalunya a Brussel·les.

Borrell, nomenada el febrer de 2017, és llicenciada en Publicitat per la London Metropolitan University i té un màster en Comunicació Intercultural a l'Empresa per la Universitat de Londres. Ha estat presidenta de Catalans UK, l'organització que agrupa la comunitat catalana al Regne Unit, país on ha treballat com a consultora per a Crown World Mobility, Communicaid i l'ONG Global Witness. 

Destitució de Colomines

A més, aquest divendres també s'ha cessat el director de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya, Agustí Colomines, en aplicació també del 155. L'historiador i professor d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona ocupa aquesta posició des de principis de 2016. 

Colomines atribueix el seu cessament a l’intent de l’Estat d’“escapçar la Generalitat”. “Som com hostatges. Com no han pogut amb la caça major ens van liquidant un a un”, ha denunciat. Colominas serà destituït aquest divendres i així li ha comunicat la secretària general de la conselleria de Governació, Meritxell Masó, que ha atribuït la decisió del ministeri a "pèrdua de confiança".