Investidura de Pere Aragonès i els indults dels presos polítics. Aquest són els punts més calents de l'actualitat que hi havia entre el maig i el juny de 2021, dates en les quals els mòbils del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, van ser intervinguts amb el programari Pegasus. En la roda de premsa urgent convocada aquest dilluns per La Moncloa, el ministre Félix Bolaños ha afirmat que els mòbils dels dos dirigents van ser infectats entre aquests mesos de l'any passat. Concretament, el mòbil de Sánchez va patir dues intromissions del programari al maig i Robles una al juny. Quan el programari Pegasus, utilitzat també contra diverses figures destacades de l'independentisme, infecta un telèfon, pot accedir a tot el contingut d'aquest. Per tant, cal preguntar-se: ¿què podia haver-hi en els mòbils dels dos dirigents en aquestes dates?

Tirant enrere en el temps, fa prop d'un any, dos fets marcaven l'actualitat de l'Estat i de Catalunya: la investidura de Pere Aragonès i els indults dels presos polítics. Després de les eleccions del 14 de febrer, el temps per formar govern expirava a finals de maig. Les negociacions entre ERC i Junts per formar un nou govern que presidit per Pere Aragonès, tractaven tota mena d'aspectes respecte a la Generalitat, però també alguns que implicaven La Moncloa, com és el cas de la taula de diàleg. Cal recordar que aquelles setmanes un dels socis preferents del govern espanyol, ERC, estava immers en les negociacions amb Junts, negociacions que, de retruc, podrien alterar l'estabilitat de l'Executiu de Sánchez.

Els indults als presos

En les mateixes dates, les sol·licituds d'indults s'estaven tramitant pel Ministeri de Justícia, un fet que encara impactava més sobre La Moncloa que les negociacions d'investidura. Finalment, a finals de juny, Sánchez va indultar als nou presos polítics. Tot i que finalment, els indults es van anunciar a les acaballes del mes de juny, feia setmanes que l'ombra d'aquests planava per l'actualitat política i La Moncloa treballava per posar-se l'opinió pública a favor. Sánchez va anar apropant gradualment la seva postura cap a l'aprovació dels indults, un procés que va culminar amb un acte al Liceu a Barcelona, que va provocar protestes i va indignar algunes forces polítiques. 

Tant la investidura d'un nou president de la Generalitat, que deixava clara la intenció de negociar amb l'Estat des de la campanya electoral, com la tramitació dels indults dels presos polítics són dues carpetes que presumiblement podien mantenir molt ocupats els telèfons del govern espanyol. 

El Marroc i Madrid

Hi ha altres temes que ocupaven l'actualitat d'aquell moment que van copar certs titulars al marge de la situació a Catalunya. Per una banda, per aquella època es va hospitalitzar a Logronyo el secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, un fet que va malmetre les relacions diplomàtiques amb el Marroc. Tot plegat va culminar amb una crisi migratòria que involucrava els dos països. En aquella època, també es va destapar un cas d'espionatge amb Pegasus, però en aquella ocasió no implicava l'Estat espanyol, sinó el marroquí i el francès. Segons va destapar una investigació, el Marroc hauria infectat el mòbil del president de França, Emmanuel Macron, qui no va arribar a confirmar la informació. 

Per altra banda, a principis de maig de l'any passat estaven convocades les eleccions a la Comunitat de Madrid. Concretament, el 4 de maig del 2021, Isabel Díaz Ayuso es va alçar amb una victòria que la va consolidar en el càrrec.