El número de telèfon del president de la República francesa, Emmanuel Macron, el de l’ex-primer ministre Edouard Philippe i el de 14 ministres del govern francès van ser seleccionats el 2019 per ser espiats amb el programari Pegasus. Així ho ha publicat el diari francès Le Monde, en el marc d'una investigació amb 15 diaris més d'arreu del món. En total, s'haurien filtrat més de 50.000 números de telèfon d'arreu del món

Segons ha revelat el diari francès, aquest és un dels diversos telèfons que utilitza el president de la República regularment, des del 2017 fins avui. Així i tot, la informació no precisa si el mòbil de Macron finalment va ser espiat pel programa israelià, ja que, per saber-ho del cert, cal analitzar-lo per trobar proves de la intrusió.

Davant aquesta possibilitat, una font de l'Elisi ha declarat que "Si els fets es confirmen, evidentment són molt greus" i ha assegurat que quan tinguin la informació, aclariran el que ha pogut succeir. 

Introduït pel Marroc 

Concretament, aquest terminal utilitzat habitualment per Macron hauria estat introduït per una agència de seguretat del Marroc entre els objectius de Pegasus. Segons ha recordat la premsa francesa, el març del 2019 (any en què es va seleccionar el telèfon), el govern francès estava molt preocupat per la tensió interna a Algèria, país veí i al mateix temps rival del Marroc. 

La NSO ho nega

NSO Group, l'empresa propietària de Pegasaus, ven el programari com una eina per combatre el terrorisme o el crim organitzat, però aquesta investigació periodística conjunta ha destapat que diversos països l'han utilitzat per espiar periodistes, opositors, activistes de drets humans o advocats. Un cop ha estat introduït en un telèfon, Pegasus pot detectar tota la seva informació, des de converses a xarxes socials, encara que els missatges estiguin encriptats, com a Whatsapp;  fins a l'activitat de la càmera i el micro. 

Segons recull Le Monde, NSO hauria negat que Macron hagi estat víctima d'espionatge: "mai no ha estat un objectiu i tampoc mai no ha estat seleccionat com a objectiu pels nostres clients" han dit des de l'empesa, sense especificar en què es basa aquesta afirmació. 

Ciutadans de Catalunya, espiats 

Diumenge ja es va alertar d'aquesta filtració massiva de dades, que majoritàriament ha afectat Mèxic, on s'han hackejat fins a 15.000 dispositius. Divendres passat es va conèixer l'alerta de Microsoft, que avisava que un centenar de persones de diversos països havien estat espiades a través d'un software de l'empresa israeliana Candirú, entre elles, ciutadans de Catalunya. 

Tot just fa un any es va saber que el mòbil del llavors president del Parlament Roger Torrent havia estat espiat a través de Pegasus, que només poden adquirir els governs. Aquesta intrusió es va fer aprofitant una errada de seguretat de WhatsApp, a través d'una trucada perduda de vídeo. 

A la imatge principal, Emmanuel Macron / Efe