El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "valentia i coratge" davant l'intent del PP, Vox i Ciutadans d'omplir els carrers el proper diumenge contra els indults als presos polítics que prepara l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos.

Durant una visita a la Vall d'Aran, on s'ha reunit amb la síndica, Maria Vergès, Aragonès ha recordat que cada vegada que hi ha hagut un pas, ni que sigui "tímid o hipotètic", en relació a Catalunya, han passat coses similars per part dels partits de la dreta. Davant aquesta situació, ha afegit que ells hi posen "profundes conviccions democràtiques, màxima ambició i grans consensos".

Preguntat sobre la data de la reunió amb Sánchez, ha recordat que els dos presidents tenen el compromís de celebrar la trobada al juny i ha dit que si la decisió sobre els indults afecta el calendari, és una qüestió que només depèn del govern espanyol.

Unilateralitat

En aquest sentit, al ser preguntat per si la Generalitat continua contemplant la unilateralitat, el president català ha demanat centrar els esforços en l'etapa de diàleg que considera que s'està obrint amb el govern espanyol, tot i "l'escepticisme lògic" que entén que hi pot haver. 

"Demano a tot el món que dediquem els màxims esforços que en aquesta etapa que obrim puguem aconseguir els objectius més ambiciosos per part de Catalunya", i ha insistit que la Generalitat anirà a la taula de diàleg amb les propostes d'amnistia i autodeterminació, i que el govern de Sánchez ha de posar la seva.

El cap de l'executiu català ha afirmat que per afrontar aquesta etapa és necessari el màxim consens de la societat catalana, i ha explicat que això és el que demanarà als grups parlamentaris la setmana que ve en la ronda de contactes que mantindrà amb totes les formacions excepte amb Vox.

Resposta a Jordi Sànchez

A més, després que el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, acusés el líder d'ERC, Oriol Junqueras, de tutelar Aragonès amb el seu article, el president del Govern ha apuntat que a qui ell se sotmet és al Parlament, perquè és qui li ha investit: "Així és com actuo".

 

Imatge principal: El president Aragonès i la síndica de Vall d'Aran, Maria Vergès / Foto: ACN