"Tindrà èxit la via diplomàtica i la via del diàleg", així ho ha augurat aquest dissabte la ministra de Defensa, Margarita Robles, referint-se a la crisi a Ucraïna per la presència de tropes russes a la seva frontera després que Espanya, igual que ha fet els Estats Units, hagi recomanat als espanyols abandonar el país, al mateix temps que ha remarcat "la unitat entre tots els membres de l'OTAN", cohesió que ha qualificat de "molt important" davant "moments difícils". En declaracions als mitjans a Cadis, després de participar en el comiat al vaixell escola 'Juan Sebastián de Elcano' amb motiu de l'inici del seu XCIV creuer d'instrucció, Robles ha esgrimit la necessitat d'"apostar per l'activitat diplomàtica, per les vies del diàleg" en la crisi que s'ha obert entre els països de l'OTAN amb Rússia pel desplaçament de les seves tropes a la frontera amb Ucraïna. 

Prudència

La ministra Robles ha manifestat que en aquests moments es necessita una "prudència responsable", de la mateixa manera, ha sostingut que "hi ha una avaluació permanent, al segon" dels esdeveniments que es viuen davant una potencial escalada bèl·lica, tot i que ha advertit que l'activitat de l'OTAN al Mediterrani, amb participació espanyola a través de la fragata Blas de Lezo, correspon a "missions purament d'estabilitat, en cap cas ofensiva, són missions tradicionals de comú acord amb els aliats". Robles ha assegurat que "en cap cas" aquesta activitat militar de l'OTAN, ha subratllat Robles, obeeix "a un plantejament ofensiu", abans d'insistir igualment que la situació exigeix "un moment d'unitat" entre els països aliats. 

Paral·lelament, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha trucat al Rei Felip VI i al president del Partit Popular, Pablo Casado, per a informar-los de les noves recomanacions de viatge a Ucraïna adoptades aquest dissabte en el marc de la reunió d'ambaixadors de la Unió Europea a Kíev, segons ha informat la Moncloa. Aquest dissabte, el Ministeri d'Afers exteriors, liderat per José Manuel Albares, ha actualitzat les recomanacions per viatjar a Ucraïna en la seva pàgina web a causa de "la volàtil situació" de seguretat que es viu al país per l'auge de les tensions amb Rússia i recomana als espanyols allí residents que considerin "seriosament" la possibilitat d'abandonar-lo "temporalment". Aquest Ministeri recomana als espanyols que viuen a Ucraïna que "considerin seriosament" la possibilitat d'abandonar i marxar del país de manera temporal "mentre persisteixin les circumstàncies actuals". 

Marxar d'Ucraïna

Les declaracions de la ministra de Defensa contradiuen tant la posició del govern espanyol com la de la resta de països occidentals. En plena escalada de tensió pel que pot passar a la frontera entre Rússia i Ucraïna. En les darreres 24 hores, s'han precipitat els esdeveniments. El divendres a la tarda, el president dels Estats Units, Joe Biden, encenia les alarmes en una trobada amb els seus socis de l'OTAN. Biden els comunicava que sospita que Vladímir Putin ha decidit envair el territori ucraïnès. Més tard, en una compareixença, l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, afirmava que hi ha "risc imminent" d'invasió i que aquesta escomesa podria arrencar amb "bombardeigs aeris i atacs de míssils".  El Regne Unit ha fet una declaració semblant, i ha instat els britànics a "marxar ara del país quan encara hi ha mitjans de transport comercials disponibles", mentre reclamava que no s'hi viatgi de cap manera. De la mateixa manera, el servei diplomàtic de la UE, que ha indicat a tot el personal no essencial resident a Ucraïna que abandoni el país. Matti Maasikas, l'ambaixador de la UE a Ucraïna, ha indicat en un correu electrònic intern: "Insto a tot el personal expatriat, a excepció del personal essencial, que marxi d'Ucraïna al més aviat possible".