Pau Juvillà ja no és diputat del Parlament. És un fet indiscutible ara que el Butlletí Oficial de la cambra catalana ha publicat la seva baixa, tot i que fonts parlamentàries expliquen que és amb efectes retroactius des del 28 de gener, tal i com anuncia la pàgina web de la Cambra. Aquesta qüestió no ha estat clara fins aquest matí, després de tota una setmana on els dubtes caracteritzaven les jornades polítiques. Ahir mateix s'aprovava al Parlament un dictamen que acordava preservar el seu escó, en un ple on el diputat de la CUP no va ser convocat. Tot plegat ha causat moltes crítiques i exigències cap a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, però també contra la CUP per part de Junts, que critiquen que els anticapitalistes la volien enviar a la "paperera de la història". Enmig de retrets i exigències, el protagonista ha demanat no repartir culpes i recordar qui és l'adversari: l'estat espanyol.

Juvillà, que va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per no haver retirat llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor, ha fet un fil de Twitter on ha valorat la situació actual. "El nostre oponent és qui inhabilita un president per posar una pancarta, qui acusa la Mesa del Parlament per permetre el debat o qui empresona gent per posar urnes. Qui ens nega el nostre dret a decidir lliurement el nostre futur. Ni més ni menys", ha opinat Juvillà, fent referència a les múltiples causes repressives contra l'independentisme com va ser la inhabilitació de Quim Torra o la causa contra la Mesa per permetre el debat sobre l'autodeterminació. "Des de les nostres lògiques dissensions tenim l'obligació de construir unitat antirepressiva, amb un principi de realitat, tenint clar qui és el nostre oponent i treballant amb accions concretes. Venen més inhabilitacions i presó, i necessitem esperança i no frustracions", afegeix Juvillà, que demana aquesta unitat davant casos imminents com són el de la també anticapitalista Eulàlia Reguant per no haver contestat Vox en el el judici al procés o també dels diputats d'ERC Lluís Salvado i Josep Jové per l'1-O: "Això no va de repartir culpes, va de posar-nos-hi. I d'anar-hi, anar-hi i anar-hi".

Avui o dia 28?

El missatge de Juvillà arriba un dia després d'una jornada on l'independentisme ha sortit malferit per un cúmul de retrets que s'han fet també palesos avui. La Mesa s'ha reunit a les 9.30 del matí, després hi ha hagut Mesa ampliada i Junta de Portaveus, que ha estat reunida fins passat el migdia. En aquestes sessions, a banda de convocar-se el ple ordinari de la setmana vinent -recupera el 100% de l'aforament- i fixar l'ordre del dia, la situació de Juvillà ha estat protagonista. Fonts dels grups parlamentaris de la Cambra han explicat que han exigit explicacions a Borràs sobre tot el que ha passat, i en especial sobre una qüestió: Juvillà ha deixat de ser diputat des d'avui o des del 28 de gener? Aquesta qüestió la pregunten els grups perquè creuen que la presidenta ho havia de saber des del dia 28, i que ho hauria d'haver comunicat a la resta de grups per tal de replantejar l'estratègia que s'ha dut a terme aquesta setmana, en relació a l'aturada del Parlament i el ple per aprovar un dictamen que ha quedat en paper mullat. 

Aquestes mateixes fonts asseguren que Borràs ha dit que en cap cas ha donat indicacions per retirar l'acta en Juvillà, ha assegurat que va ser ahir quan va saber que Juvillà ja no era diputat, i ha confirmat que els funcionaris no van convocar-lo ahir al ple. Precisament a l'inici de la sessió va haver moments molt tensos. Mentre al faristol hi havia el diputat de Vox Ignacio Garriga, membres de la Mesa van veure un llistat amb els diputats de la Cambra per tal de comptabilitzar els vots, ja que la votació es va fer a mà alçada. En un primer moment apareixia Pau Juvillà. Ràpidament es va donar l'ordre que es tornessin a imprimir els papers i s'esborrés el seu nom. Els papers van tornar als membres de la Mesa, Juvillà ja no hi era, i la casella del requadre restava en blanc. 

Ignacio Garriga debat sobre la inhabilitació del diputat Pau Juvillà - Joan Mateu Parra

Membres de la Mesa en el moment que van veure que apareixia Juvillà als papers / Joan Mateu Parra

Més enllà de l'anècdota, fonts d'ERC asseguren estar molt decebudes i creuen que les explicacions que ha fet Borràs "no s'aguanten per enlloc" i creuen que són contradictòries. Reivindiquen haver tancat files amb la presidenta en aquesta causa, i creuen que des de Junts han estat molt injustos criticant el que va fer el llavors president del Parlament Roger Torrent amb l'escó de Quim Torra, i és per això que malgrat no dir-ho públicament, troben a faltar una disculpa dels seus socis de Govern. Altres fonts asseguren que fins ahir al migdia tant la CUP com ERC es van oferir a Borràs per sortir conjuntament en roda de premsa i explicar que no podien mantenir més el pols amb la Junta Electoral Central, però això no va acabar passant. 

Per la seva banda, el PSC i els comuns han assenyalat Borràs per no haver comunicat la situació de Juvillà. Així, la portaveu socialista Alícia Romero, ha afirmat des del faristol del Parlament que el seu grup parlamentari se sent “enganyat” per la poca informació que els ha arribat: “Demanem que se’ns expliqui la veritat”. En aquesta línia, ha criticat que els partits independentistes convoquessin un ple extraordinari ahir per aprovar un dictamen que emparava el cupaire si Borràs planejava treure-li l’acta. “Ens van dir que Juvillà era diputat, i ahir Borràs va dir que no acceptava la delegació de vot per un conflicte d’interessos. Si ja no era diputat, quin conflicte d’interessos tenia?”, ha preguntat. Per la seva banda Jéssica Albiach també ha senyalat a la presidenta de la Cambra catalana, afirmant que era la seva responsabilitat comunicar als partits aclarir la situació de Juvillà. “Ha estat un sainet, ple de falsedats i opacitat, sense saber què estava passant”, ha opinat. Així, ha reclamat explicacions i transparència a la Mesa del Parlament.

 

Junts apunta la CUP

Després de la Mesa i la Junta de Portaveus els membres de Junts i de l'oficina de la presidenta no han donat explicacions. Hi havia la possibilitat damunt la taula d'una compareixença de Borràs avui mateix, però a hores d'ara no s'ha convocat. Si que a primera hora algunes veus del partit de Carles Puigdemont han carregat contra la CUP, de qui han retret voler acabar amb Borràs. A més, han acusat els anticapitalistes de pressionar a una funcionària del registre de la cambra perquè acceptés la delegació de vot de Juvillà. També han acusat els cupaires d'empènyer Borràs a desobeir sense haver estat presents en Meses en les quals s'havien pres decisions com la d'aturar el Parlament, quan Juvillà no va assistir a l'última reunió de l'òrgan per problemes de salut. Finalment des de la CUP no han volgut fer valoracions de la situació, mentre que han assegurat estar "descol·locats".