El Tribunal Suprem jutjarà la diputada de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, els propers 1 i 2 de març per desobediència. Concretament, la fiscalia li demana sis mesos de presó i inhabilitació per un delicte de desobediència greu per negar-se a respondre a Vox durant el judici del procés al Tribunal Suprem. El judici tan sols consistirà en l'interrogatori de la mateixa diputada anticapitalista i de l'anàlisi dels documents presentats per les parts. Escau esmentar que durant el procés judicial, Reguant podrà respondre en català. Així doncs, el Suprem ha considerat pertinents les proves proposades tant per la Fiscalia com per la defensa de la diputada, que inclouen en ambdós casos l'interrogatori de l'acusada. Respecte a les qüestions prèvies plantejades per la defensa, la interlocutòria d'admissió de proves assenyala que aquestes seran respostes a l'inici del judici d'acord amb l'article 786.2 de la Llei d'Enjudiciament Criminal. 

Tan bon punt ha sortit la notícia publicada als mitjans de comunicació, la diputada anticapitalista ha fet una atenció a la premsa des del Parlament. Ha explicat que encara no ha rebut la citació del Suprem i que s'ha assabentat a través dels periodistes. Des d'allà, ha urgit l'independentisme a fixar un "horitzó" i una fita clara per exercir d'una vegada per totes l'autodeterminació: "Fins quan s'acceptarà que al Parlament hi hagi partits que persegueixin l'independentisme?", s'ha preguntat. També ha explicat que quan declari al Suprem denunciarà que l'extrema dreta actua amb connivència amb els poders de l'Estat, i que hi ha un "fil conductor" entre el poder judicial i l'època franquista. "És una nova sentència que torna a posar sobre la taula que en aquest estat és impossible que es garanteixin els drets fonamentals", ha afirmat.

 

El Tribunal Suprem va assumir la causa arran de la petició que li va fer un jutjat de Madrid que havia dut la instrucció del cas contra ella i contra l’exdiputat Antonio Baños, que també es va negar a respondre les preguntes del partit d’extrema dreta. L’abril de l'any passat el jutjat número 10 de Madrid es va declarar competent i va obrir judici oral contra Reguant i Baños i aquesta passada tardor va demanar al Suprem que assumís la causa contra Reguant. Pel que fa al cas de l'exdiputat de la CUP, Antonio Baños, el seu cas resta, de moment, en el jutjat d’instrucció de Madrid, on també hi ha obert un judici oral.

La resposta de Reguant

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, vol utilitzar el seu procés judicial com a "bumerang" contra l'Estat espanyol. El partit d'extrema dreta que encapçala Santiago Abascal es va personar com acusació popular contra els dirigents independentistes per l'organització del referèndum de l'1-O. Davant de les preguntes del partit ultradretà, Reguant es va negar a respondre per "dignitat democràtica i antifeixista". A més, durant el judici, la diputada anticapitalista va definir Vox com un partit "d'extrema dreta, masclista i xenòfob". Aquest fet va provocar que els tribunals espanyols li obrissin una causa per un presumpte delicte de desobediència en què la Fiscalia demana sis mesos d'inhabilitació i sis de presó. 

Arran de l'ofensiva judicial contra la parlamentària cupaire, s'ha creat un grup de suport a Reguant anomenat 'Ferma contra el Feixisme'. En aquest sentit, recentment, en un acte organitzat per aquest moviment antirepressiu, Reguant va agrair que s'hagin mobilitzat per "utilitzar de punta de llança un procés judicial que exemplifica què és la justícia a l'Estat espanyol i com l'extrema dreta utilitza totes les eines que l'Estat li ha posat a l'abast per tenir més presència arreu". "La desobediència és la millor eina per plantar cara als poders que ens volen als marges", va afirmar la diputada.

Els sindicats donen suport a Reguant

Un conjunt de 19 sindicats d'esquerres d'arreu de l'estat espanyol donen suport a la diputada CUP Eulàlia Reguant i a l'exdiputat Antonio Baños per la seva causa contra Vox. Tot i que Baños i Reguant ja van rebre una multa, ara Reguant haurà d'afrontar un judici oral al Tribunal Suprem per suposada "desobediència greu", la Fiscalia demana per ella sis mesos d'inhabilitació i sis de presó. En aquest context, els sindicats han fet públic un comunicat on mostren la seva solidaritat i denuncien "el blanqueig del feixisme per part de la judicatura de l'Estat", i aquest nou atac a la sobirania nacional de Catalunya "que intenta trampejar la voluntat popular expressada pel poble de Catalunya a les urnes". 

En el document, els sindicats es mostren amoïnats per com, cada vegada a més països, estan apareixent i s'estan consolidant fenòmens d'extrema dreta. Per exemplificar-ho, mencionen Bolsonaro a Brasil o Marine Le Pen a França: "En aquest context estan augmentant els atacs feixistes contra les dones i moviment feminista, la comunitat LGTBI, organitzacions independentistes i d'esquerres", denuncien.

Els sindicats que firmen el manifest son: Confederación Intersindical Galega, Confederació Intersindical Central Unitaria de Treballadores de Galiza, Colectivo Unitario de Trabajadoras y Trabajadores Aragón, Corriente Sindical d’izquierdas Asturies, ESK Euskal Herria, Intersindical Alternativa de Catalunya, Intersindical Canaria, Intersindical de Catalunya, Intersindical Valenciana, LAB Sindikatua Euskal Herria, Sindicato Andaluz de Trabajadores y Trabajadoras, Sindicato Asambleario de Sanidad, Sendicato d’os Treballadors e Treballadoras d’Aragon-Sindicato Obrero Aragones, Sindicato 25 de Marzo Extremadura, Sindicato Asambleario de Sanidad, Solidaridad Obrera, STEI Balears i STEILAS Euskal Herria.