L’independentisme ha sortit profundament esquerdat aquesta tarda de la votació al Parlament amb què havia de blindar l’escó del cupaire Pau Juvillà. L'enfrontament entre els independentistes arran de la petició de la CUP al darrer moment de delegació de vot de Juvillà i la negativa de la presidenta, Laura Borràs, a acceptar-la ha provocat que els diputats cupaires no participessin en la votació del dictamen. L’enfrontament s’ha fet evident al ple, però ha esclatat fora de l’hemicicle, on els retrets entre els tres grups independentistes s’han transformat en un ruixat.

En el moment en què Borràs, ha entrat al ple acompanyada de la cúpula de Junts, ningú de la resta de grups sabia si s’havia acceptat la delegació del vot de Juvillà. No ho sabia la CUP ni tampoc ERC. Vox s'ha encarregat d'interpel·lar la presidenta i Borràs ha anunciat que la delegació de vot no havia estat acceptada. Com a protesta, la cupaire Eulàlia Reguant ha explicat que el seu grup no participaria a la votació del dictamen que el dia abans havia acordat la comissió de l’estatut del diputat per blindar l’escó de Juvillà.

 

Als passadissos de la Cambra els retrets s'han desfermat tan bon punt ha acabat la sessió. Si els cupaires denuncien que Juvillà no ha estat convocat al ple ni ha pogut votar i que, per tant, ja ha estat apartat del Parlament, Junts replica que hi havia un acord perquè el cupaire no demanés la delegació del vot, igual com tampoc va votar en el ple de desembre en què es va ratificar per primer cop el seu escó. El partit de Puigdemont retreu que han sabut pels mitjans que es demanaria la delegació i que no s'ha formalitzat la petició fins a mitja hora abans del ple, i conclouen que els moviments de la CUP semblen dirigits a provocar que Borràs incorri en desobediència. De la seva banda, ERC no oblida les acusacions que es van dirigir contra el republicà Roger Torrent, quan el Parlament va prendre l’escó al president Quim Torra, retreu ara a Junts el paper de Borràs i nega que que hi hagués cap acord sobre la delegació del vot.

Negativa dels funcionaris

La tensió ha recorregut els passadissos del Parlament amb intensitat. I ni tan sols els funcionaris se n’han deslliurat. Aquesta mateixa tarda s’ha fet saber formalment a la Mesa que el funcionaris havien bloquejat el Sistema d’Informació de l’Activitat Parlamentària (SIAP), que controla informàticament les votacions i les delegacions de vot, per evitar incórrer en desobediència. Això ha obligat a fer la votació del dictamen sobre l’escó de Juvillà a mà alçada. Ha estat també la raó per la qual cap grup havia rebut les delegacions de vot abans de començar el ple.

A més, fonts del Parlament asseguren que quan la CUP s’ha dirigit al registre per entrar la petició de delegació de vot de Juvillà, la funcionària s’ha negat a tramitar la documentació. Segons aquestes fonts, la insistència dels cupaires perquè s’entrés al registre la petició ha provocat una queixa de la funcionària als seus superiors que ha assegurat sentir-se coaccionada.

El colofó de tot plegat ha estat la decisió de la secretària general del Parlament de presentar aquest vespre un escrit a la Mesa en què exposa que, per imperatiu legal i per evitar imputacions sobre ella mateixa i altres funcionaris, ha de donar a la Mesa del Parlament instruccions per obeir els acords de la JEC. En acabar el ple del Parlament, ha arribat un nou requeriment de la Junta Electoral Central a Borràs advertint que pot incórrer en responsabilitats si no procedeix a l’immediat compliment de l’ordre d’inhabilitació.