Enganyats. Així ha afirmat sentir-se avui la portaveu del PSC, Alicia Romero, el mateix dia que s’ha sabut que el fins ara diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, ha estat donat de baixa pel Butlletí Oficial del Parlament aquest divendres. “Ens sentim enganyats”, ha reiterat. En aquest sentit, ha assenyalat directament a la presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, a qui ha exigit que reflexió sobre la situació que s’ha donat aquests dies, tant per la proposta d’aturar l’activitat institucional com per la desinformació pel que fa a la situació de Juvillà. “Que no s’amagui darrere cortines de fum. Demanem que se'ns expliqui la veritat”, ha dit.

De la mateixa manera, ha considerat una “farsa” la Comissió de l’Estatut dels Diputats celebrada el dimecres i el ple del Parlament que va celebrar-se ahir. En la primera, va aprovar-se un dictamen amb el vot favorable de les tres formacions independentistes i dels Comuns que emparava Juvillà i li mantenia l’acta de diputat fins que la sentència del Tribunal Suprem fos ferma. Pel que fa al ple parlamentari, la sessió va permetre aprovar precisament aquest dictamen, això sí, sense la possibilitat de vot per al fins ara diputat cupaire, una decisió que Borràs va justificar per “un conflicte d’interessos”.

“No se’ns ha donat la informació”, ha criticat Romero, que també ha al·legat que s’ha trencat la “confiança” entre la seva formació política i els grups independentistes. “Ens van dir que Juvillà era diputat, i ahir Borràs va dir que no acceptava la delegació de vot per un conflicte d’interessos. Si ja no era diputat, quin conflicte d’interessos tenia?”, ha argumentat. “Només calia dir divendres passat que havia estat donat de baixa. És molt fàcil, és només una frase, i ens saltem tota la pantomima d’aquests dies”, ha continuat.

Cap dimissió sobre la taula

En la mateixa línia que els últims dies, la portaveu socialista ha reiterat la postura del seu grup parlamentari pel que fa a la decisió de la Junta Electoral Central de confirmar la inhabilitació de Juvillà. “Les lleis vigents s’han de complir, no pot ser que decidim quines lleis complim i quines no. Això no és una democràcia”, ha avisat. “Si no ens agraden les lleis, les podem canviar”. Però tot i l’embolic, Romero no ha demanat la dimissió de Borràs, i només li ha reiterat que reflexioni. Això sí, ha posat els socialistes “a disposició de tots els grups parlamentaris per a reaccionar davant d’aquesta situació i prendre mesures perquè no torni a passar”.

Albiach reclama "transparència" a la Mesa

Pel que fa als Comuns, la presidenta d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha reclamat “transparència” i explicacions a la Mesa del Parlament per a aclarir els fets d’aquests dies. Segons ha dit en una entrevista de TV3, no sabien que la Cambra catalana ja no considerava diputat l’anticapitalista. “Ha estat un sainet, ple de falsedats i opacitat, sense saber què estava passant”, ha dit. A més, ha posat el dit sobre Borràs, assguerant que “la responsabilitat és de la presidenta”, abans d’afegir que també ho és d’altres figures.

ERC demana explicacions a Borràs

També els republicans han estat crítics amb la presidenta del Parlament. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha anunciat avui que el seu partit demanarà explicacions a Borràs, ja que, si se sabia des del 28 de gener que es donaria de baixa a Pau Juvillà com a diputat, se'ls hauria d'haver informat. Així, ha considerat que no és “coherent” que els partits independentistes treballessin conjuntament per defensar el seu escó si ja es tenia la decisió presa. “Si no era diputat, per què no es comunica abans? Per què fem un ple per batallar pels seus drets quan algú tenia coneixement que ja no era diputat perquè no se l'estava convocant?", ha lamentat en una entrevista a TV3. "Caldrà que es facin aclariments", ha dit.

La portaveu dels republicans ha subratllat que, malgrat que demanaran explicacions a Borràs, en cap cas li demanaran "que assumeixi res". No cerquen responsabilitzar a la presidenta del Parlament dels fets, sinó aclarir la seqüència amb què aquests s'han produït. Vilalta ha assegurat que Borràs ha actuat com ho va haver de fer Roger Torrent quan era president de la Cambra amb el cas de l’aleshores president Quim Torra. En aquest context ha assegurat: "Potser se li va retraure coses a altres presidents que ara tampoc s'han pogut fer", i ha afegit: "Algú va ser molt injust, perquè ara ha passat el mateix amb altres protagonistes".