El 16 de desembre es va celebrar la darrera sessió de control al Govern de la XII legislatura. Des de llavors, Pere Aragonès havia comparegut en alguna Diputació Permanent, ja en funcions. El proper dijous 29 d'abril l'encara vicepresident i els consellers sortints se sotmetran a l'escrutini de l'oposició per primera vegada des de les eleccions del 14-F. 

La Junta de Portaveus ha acordat convocar un ple d'un sol dia durant el qual, a més de la sessió de control, s'escollirà la nova secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, que substituirà Jaume Alonso-Cuevillas. 

Els diputats tornen a l'hemicicle

La votació de la nova integrant de la Mesa comportarà recuperar una imatge que no es veia al Parlament des del 5 de març de l'any passat, que és la de tots els 135 escons reunits a l'hemicicle. I és que des que es va decretar l'estat d'alarma, els diputats s'havien anat alternant per no coincidir i garantir així les distàncies de seguretat reglamentàries. Per primera vegada, tots tornaran a ser-hi, ja que per la tria d'un membre de la Mesa cal la presència física de tots els parlamentaris, que han de votar en una urna. En el ple de composició del Parlament fet el març, la sessió es va fer a l'auditori, com també les dues sessions d'investidura fallides. 

Per guardar les distàncies mínimes necessàries, els diputats es distribuiran entre la zona dels escons i les llotges i l'espai destinat habitualment a convidats i premsa. Amb tot, des de la cambra recomanen als grups parlamentaris que quan no sigui imprescindible la presència dels diputats sigui rotatòria. 

El relleu de Cuevillas

El ple de dijous arrencarà amb l'elecció de la substituta de Cuevillas, que va oficialitzar la seva renúncia al càrrec de secretari segon de la Mesa el passat 7 d'abril. Des de llavors, Junts s'havia quedat amb només un dels dos representants, concretament amb la presidenta Laura Borràs. La nova secretària segona serà també de l'espai de Puigdemont, Aurora Madaula, del cercle de confiança de Borràs. Tant ERC com la CUP han garantit el seu suport a la candidata de Junts, de manera que l'alternativa proposada pels comuns, Lucas Ferro, no prosperarà. 

Pel que fa a la sessió de control, els tres grups parlamentaris amb més de 30 escons -ERC, Junts i PSC- podran formular tres preguntes als membres del Govern. La resta, en podran traslladar una cadascun. En paral·lel, cadascun dels vuit grups presents a l'hemicicle podran fer una pregunta al vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès. El focus de les interpel·lacions serà la negociació encara oberta per investir-lo, cosa que està endarrerint l'activació d'un govern en plenes funcions que pugui començar a gestionar la crisi postpandèmica. 

A banda, el ple votarà diverses sol·licituds de compareixença de l'oposició que demana que Aragonès doni explicacions sobre la situació sanitària i les darreres decisions adoptades per fer-hi front. Així mateix, és previst que el Síndic de Greuges presenti el seu informe corresponent a l'any 2019.