Des del 5 de març de l'any passat que a l'hemicicle del Parlament no s'hi reuneixen, en condicions de normalitat, els 135 diputats que l'integren. La pandèmia va obligar a reduir l'aforament per garantir la distància de seguretat. Com que el ple de constitució i els d'investidura necessiten comptar amb la presència física de tots els parlamentaris, amb la nova legislatura les sessions s'havien traslladat a l'auditori, una sala molt més diàfana, que permetia respectar les mesures anti-Covid. La Mesa ha decidit aquest dijous anar tornant paulatinament a la normalitat i que l'hemicicle recuperi l'activitat. 

Dimecres i dijous de la setmana vinent se celebrarà el primer ple ordinari de la legislatura ja en aquest espai. Queda per determinar si hi seran o no tots els diputats. Això se sabrà dilluns, quan la Junta de Portaveus acordarà si s'aprofita la convocatòria per votar el relleu de Jaume Alonso Cuevillas com a secretari segon. La seva cadira està vacant des que Junts va apartar-lo després de les seves controvertides declaracions qüestionant la necessitat d'impulsar iniciatives parlamentàries que no tinguessin més recorregut que el d'una declaració simbòlica. Per exemple, criticar la monarquia o defensar el dret d'autodeterminació. Els partits independentistes han pactat que la substituta serà Aurora Madaula, de Junts, en virtut de l'acord subscrit per aconseguir ocupar cinc de les set places de la Mesa.

La votació de Madaula haurà de ser per urna, per això caldrà que tots els diputats hi assisteixin. El mateix passa amb el ple d'investidura, sigui quan sigui que s'acabi celebrant. ERC ha exigit a Junts que sigui abans de l'1 de maig, és a dir, també la setmana vinent. La data final, però, dependrà de com evolucioni la negociació entre tots dos partits. De moment, aquesta setmana han intensificat els contactes, després de setmanes estancats i sense veure's.

Assistència limitada als plens ordinaris

En qualsevol d'aquests dos casos, ple d'investidura o votació d'un membre de la Mesa, caldrà que hi siguin els 135 diputats. La previsió és que s'expandeixin per l'hemicicle, ocupant també la llotja reservada a convidats i premsa. El protocol de seguretat estableix que deixin un seient lliure entre escó i escó. 

En canvi, per no precipitar-se i seguir vetllant per la seguretat, en els plens ordinaris es tornarà a limitar l'assistència i només podran ser-hi entre 40 i 68 diputats, proporcionalment repartits en funció del pes de cada grup. 

A la imatge principal, l'hemicicle del Parlament buit. / Sergi Alcàzar