Desconeixien realment els grups parlamentaris la vigència del règim de llicència d’edat al Parlament? Arran de la revelació del diari Ara sobre el pagament de milions d'euros a funcionaris que ja no treballen, els representants polítics s'han afanyat a argumentar que desconeixien l'existència d'aquestes llicències, entre ells l'anterior president de la cambra, Roger Torrent. Però, tal com ha avançat aquest dimecres VilaWeb, sembla que aquesta defensa no és del tot certa, i és que la mesura en qüestió no només va ser sotmesa a debat, sinó que, tal com figura en l'acta parlamentària, es va actualitzar i aprovar el gener del 2017, en la Mesa presidida per Carme Forcadell. També formaven part d'aquesta Mesa els diputats de Junts pel Sí Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet; el socialista David Pérez; José María Espejo, de Ciutadans; i Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí Que es Pot. Segons els documents oficials, es va arribar a un acord per poder aprovar les llicències sense fer-ne cap crítica.

Les actes

Tal com apareix en les actes del Parlament del 2017, la Mesa i la Comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge van aprovar canviar les condicions per aprovar les llicències per poder "concedir-les sense qüestionar-ne políticament la vigència", informa el diari VilaWeb. Les proves que demostren que els debats sobre les llicències i l'acord van tenir lloc figuren en els acords de les sessions de la Mesa publicades al web del Parlament, el Butlletí Oficial del Parlament i el Diari de Sessions. Així, nou anys després que s'introduís durant la presidència d’Ernest Benach, les normes que regulen aquests privilegis van ser actualitzades. Tal com figura en els registres, tothom va votar a favor amb una única abstenció. Segons aquest darrer registre, l'aprovació dels canvis va ser motiu de rialles. Així és com apareix l'intercanvi entre els diputats, en la darrera pàgina del document:

document parlament

 

Privilegis

Des de l'any 2008 el Parlament adopta la figura laboral de la llicència per edat. Es tracta d'un permís que permet que les persones que fa 15 anys que treballen a la cambra puguin deixar el seu lloc de feina i seguir cobrant el sou fins que es jubilin. Tot plegat està costant 1,7 milions d'euros anuals. Aquesta informació publicada pel diari Ara ha aixecat polseguera. Ernest Benach, qui estava en el càrrec quan aquesta llicència es va aprovar, ha demanat tenir en compte el context de fa 14 anys per entendre la mesura. "El context del 2008 no és el del 2022", ha insistit. L'expresident del Parlament ha recordat que crear aquesta figura era acceptable fa 14 anys, i que segurament les persones que ho van avalar aleshores ara ja no prendrien la mateixa decisió. En el seu moment, Benach recorda que la mesura va generar un consens unànime, que avui seria diferent.